Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.02.2024 г.

ВЕРБЕН - характеристика и предимства при използване в зърненожитни култури

 ВЕРБЕН - характеристика и предимства при използване в зърненожитни култури

Вербен® е двойнокомпoнентен, двойносистемен фунгицид за борба с всички важни икиономически гъбни заболявания при зърненожитните култури. В състава му влизат активните вещества - ПРОТИОКОНАЗОЛ и ПРОКИНАЗИД, които попадат в две различни химични групи и се характеризират с различен начин и механизъм на действие. Това е причината за тяхното взаимно допълване и отличен синергизъм, кето прави продукта уникален по своя начин на действие и допринася за безкомпромисен контрол при раличните патогени, дори и при видим симптоми  на заболяването.

ПРОТИОКОНАЗОЛ е активно вещество от групата на триазолините – подклас триазоли. Една от най-мощните и ефективни молекули от  тази група. Притежава пълно системно действие, благодарение на което, продуктите в чийто състав влиза, се отличават, както с много добро предпазно, така и с отлично – лечебно действие. Един от триазолите с най-добро лечебно действие и респективно по – дълъг период на защита.

Благодарение на отличната мобилност по ксилема и флоема на растителните тъкани, той осигурява фунгицидна защита дори и в  младия прираст на третираните растения.

ВЕРБЕН® притежава способността да се придвижва трансламинарно, като преминава през напречното сечение на листата и по този начин ги защитава и от долната страна, където трудно попада работен разтвор.

ПРОТИОКОНАЗОЛ е силно широкоспектърен активно вещество с фунгицидно действие.

При пшеницата той е ефективен при: видове ръжди, видове септориоза, жълто – кафеви листни петна (видове дрешлера), брашнеста мана, снежна плесен, фузариози в корена и по класовете, петносване по плевиците.

При ечемикът се характеризира с контрол срещу: мрежовидни петна, листен пригор (ринхоспориум), листна ръжда, снежна плесен, фузариози.

ПРОКИНАЗИД е от групата на КИНОЛИНИТЕ. Притежава локално-системно действие и също се придвижва трансламинарано в растенията, като осигурява много добро превантивно и лекуващо действие. Освен тези свойства, друго предимство е газовата фаза, с която това активно вщество превъзхожда много от останалите в този сегмент. Тя се реактивира след всеки дъжд и по този начин се защитават и нетретираните части от растенията, както и младия прираст. ПРОКИНАЗИД притежава още едно уникално качество, а то е, че ПОДСИЛВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИМУННАТА УСТОЙЧИВОСТ НА РАСЕНИЯТА,  чрез своето физиологично действие, дори и срещу вече проявена зараза.

Освен, че активните вещества в състава на ВЕРБЕН® са силно ефективни, те са и в много висока концентрация. ВЕРБЕН® е фунгицидът, които дава най – много активно вещество на декар по отношение на ПРОТИОКОНАЗОЛ, пресметнато през регистрираните и препоръчвани дози. Факт е, че при най – ниската доза от 60мл. се подават 12 гр./дка.а.в. , количество, което във високия клас на конкурентните хербициди се подава в средните и високите дози. Това е и причината, ВЕРБЕН® да се смята за един от най – надеждните и сигурни продукти в съотношение цена – качество.

Вследствие на отличното взаимодействие между активните вещества, ВЕРБЕН® е отлично решение срещу всички икономически важни болести при пшеницата и ечемикът, тъй като благодарение на този синергизъм значително се повишава процентът на ефикасност спрямо различните видове патогени.

ВЕРБЕН® е най – ефективното фунгицидно решение в борбата с брашнестата мана, както в начални фази от развитието на болеста, така и при вече видима симптоматика.

ВЕРБЕН® е фунгицидът с най – силно въздействие срещу видивете фузариози – видове коренови гниенета и фузариум  по класа. Ефикасноста фърху тези патогени достига приблизително 80%, което го прави подходящ за полета, в които има предпоставки за тяхното развитие, и респективно нападение. Например – царевичен предшественик и почви, които предразполагат към кореново задушаване. За постигане на тази ефикасност е необходимо внасяне, късно  наесен или рано напролет заедно с хербицида или около него.

При ечемикът, ВЕРБЕН® е еталон за борба с най – вредоносните болести, а именно мрежовидни петна и листен пригор(ринхоспориум). Приложен напролет, след излизане на културата от зимния покой в доза 70 – 75 мл.. той отлично проконтролира тези патогени и много често при оптимални условия на околната среда, не се налага повторно третиране с фунгицид.

ВЕРБЕН® се предлага в подобрена, специална  формулация, в съставът му влизат емулгатори, стимулатори, подобрители и аджуванти, които способстват за по–бързото усвояване на активните вещества и по–доброто им транслосиране до отделните части на третираните растения, което го прави по - ефективен дори и от разделно смесване на същите активни вещества.

 ВЕРБЕН - характеристика и предимства при използване в зърненожитни култури
2186
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
Нов широкоспектърен фунгицид за перфектен контрол на болестите при житни култури
100% на защита с газовата фаза на Вербен®
ВЕРБЕН® – характеристика и предимства
Нов широкоспектърен фунгицид за перфектен контрол на болестите при житни култури
Вербен® - заложете на сигурността
Внимание! Внимание! Вербен
Нов широкоспектърен фунгицид за перфектен контрол на болестите при житни култури
Вербен - успешната комбинация
Нов широкоспектърен фунгицид за перфектен контрол на болестите при житни култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини