Начало » Новини » Коментари
29.08.2022 г.

Родопа събра под Рожен двама от пазителите на древните млечни рецепти – Мина и Пачо

Родопа събра под Рожен двама от пазителите на древните млечни рецепти – Мина и Пачо

Да направиш сирене от непастьоризирано биволско мляко, както са го правили предците ни до 2007 г., преди влизането на България в Европейския съюз, си е технология, която трябва да се пази и предава на поколенията. Защото това са традиции, трупани векове наред и защото за запазването на уникалността на млечните български продукти са нужни последователи. С тази идея двама от производителите на традиционни местни храни – Мина Варджиева от Стара Загора и Пламен (Пачо) Иванов от Луковит, се събраха преди десетина дни над родопското село Момчиловци, под роженската обсерватория (Националната астрономическа обсерватория), за да разкажат за своето производство пред малки и големи, дошли сред природата, с чиито закони местните хора са се съобразявали векове наред.

И макар, че Мина и Пачо са от два доста отдалечени краища на страната и упражняват две съвсем различни професии, нещо ги свързва и това е любовта към чистата българска храна, запазила традициите на старите българи. Тя – с производството на сирена и кашкавали без консерванти, той – с налагането на пазара на традиционния за Северна България млечен продукт „крокмач”, рецептата за който Пламен помни от своите дядо и баба.

Ето как „розовата мечта” на Венци от Мало Конаре „отлетя” за Великобритания!

Мнозина от малките семейни ферми в страната познават добре Мина, защото ги е обучавала точно как да сирят (да правят сирене и кашкавали), да избиват масло и други качествени млечни продукти. Тя е дипломиран технолог от Университета по хранителни технологии в Пловдив, но отдавна загърбва индустриалното производство и се насочва към животновъдството. Впоследствие става и един от най-разпознаваемите технолози в страната, защото налага традиционните български рецепти за производство на сирена и кашкавали  – и то, без лимонена киселина и други консерванти.

„Патогените работят в алкална среда, докато млечно-киселите бактерии не позволяват да се развива. Типично за българската млечна бактерия „лактобацилус булгарикус” е, че тя убива „лошите бактерии. Затова и производството на сирене от непастьоризирано българско мляко е изключително здравословно, още повече, когато се използват предимствата на качествените родни закваски”, посочва технологът. „Старите българи са изварявали млякото само в бакър (медени съдове), защото в тях то не загаря”, припомня Мина. И добавя, че във всички европейски държави, особено в планинските региони технологията на правенето на сиренето и сходна.

Колкото до Пламен, който професионално е свързан със строителството, млекопроизводството се оказва втори бизнес, след като преди десетина години заедно със съпругата си Мария се „запалват” по производството на типичния за Луковитско „крокмач” - сгъстен млечен продукт от овче мляко.

„В детските ми години това беше любимата ми храна в горещите летни дни”, спомня си Пламен. И разказва как крокмачът се прави само от овче мляко и то сезонно, в края на лятото, когато овцете „прегарят” (през август и септември млякото на животните намалява). Тогава те се доят през ден, а млякото им е гъсто и вече не става за сирене. Рецептата не е сложна - събраните издоени количества се изваряват дълго време на водна баня, като се бърка постоянно. Веднага след като се махне от огъня, млякото интензивно се охлажда на определена температура и се осолява. То трябва да се охлади до температурата на помещението, в което ще зрее. След това се прибира в помещението на зреене, където остава 5-6 дни. „Периодично млякото се разбърква, което е от важно значение, защото така започват да се активират бактерии, които го сгъстяват”, посочва Пламен. Протича процес на естествено сгъстяване, след което крокмачът се налива в съдове. В миналото това са били гърнета и глинени съдове, сега – в стъкло. Колкото крокмачът повече стои, толкова по-гъст става.

Самият Пламен не е животновъд, но изкупува млякото от региона и след като се регистрират по наредбата за директна продажба от фермата започва с неговото производство. „Интересът от местните хора е изключително голям и хората специално идват при нас, за да си купят от „Крукмачо на Пачо”, посочва Пламен.

В Родопите той идва не само да представи своя бизнес, но и да се поучи от опита и знанията на Мина Варджиева, защото младото семейство от Луковит не възнамерява да се ограничи само с производството на крокмач. „Имаме желание да започнем производството и на козе мляко, най-вече заради неговите качества и защото е наистина здравословен продукт”, посочва за Синор. бг Пламен Иванов. На този етап той доста се е самообразовал, но благодарение на Мина, с нейните практични и теоретични знания, много по-лесно би се предпазил от неочаквани изненади в млекопроизводството. А когато влагаш усилия и любов в това, което правиш, със сигурност ще бъдеш успешен.

Да пожелаем успех на всички от „кръвната група” на Мина и Пламен, защото тяхното мото е да се борят за запазването на традиционните български храни.  

Екатерина Стоилова  

(За популяризирането на бизнеса на хора като Мина и Пламен от няколко години се грижи туристическата агенция Slow Tours, една от малкото в страната, създадени да разказват за традициите във все по-застрашението изчезване български села.)

Родопа събра под Рожен двама от пазителите на древните млечни рецепти – Мина и Пачо
15974
 

Последни материали
Виж
Система за електронно управление
ДФЗ удължи от 20 на 25 ноември срока за жалби по допустимия слой
Kubota отбелязва 50 години в Европа с ексклузивно събитие
Интервенция за инвестиции в стопанствата
Много малките фермери имат избор между 111 култури и животни, за да получат 20 хил. евро
Шарка по овцете е открита в Хасково, умъртвяват се животните
Андрю Роф продуктов мениджър на New Zealand Frost Fans в специално интервю за синор бг
Машините за вятър превземат овощните градини и лозята по света
Програмата на годишния форум
Двама министри ще отговарят на фермерски въпроси на агросеминара на НАЗ
Свързани материали
Виж
Интервенция за инвестиции в стопанствата
Много малките фермери имат избор между 111 култури и животни, за да получат 20 хил. евро
Приемът е отворен до 27 януари 2025 г.
Над 176 млн. лева заделя МЗХ за проекти за млади фермери
Важно!
Приемът за млади фермери започва днес – вместо в ИСАК през СЕУ
Преговори
Фермери в ЕС се опълчват остро срещу споразумението за внос от държавите в Меркосур
Съвети в земеделието
На 20 ноември НССЗ ще обучава фермери как да водят едностранно счетоводство
Насоки за кандидатстване - трета част
Млади фермери, инвестиращи в едно и също село, община и област, ще трупат общо 12 точки за проект
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини