Начало » Новини » Страната
12.02.2020 г.

И в рибарската програма се прехвърлят 15 млн. лв. към пет от мерките

Комитет по наблюдение
И в рибарската програма се прехвърлят 15 млн. лв. към пет от мерките

sinor

И в рибарската програма като тази за селските райони ще има прехвърляне на средства от неусвоени мерки към тези с по-голям интерес. По график до средата на годината са планирани и цели 15 приема, което ще бъде уникално бързо, което досега не е прилагано от администрацията. Решенията бяха взети на днешния мониторингов комитет на програмата, ръководен от заместник-министърът на земеделието Лозана Василева.

По пет от мерките на Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020 г. (ПМДР) бюджетът ще бъде увеличен с над 15 млн. лв. поради засиления интерес от бизнеса. Промяната е заложена в третото изменение на Програмата, което беше одобрено от членовете на Комитета за  наблюдение и ще бъде изпратено за нотификация от Еврокомисията.

Предвижда се към мярка 1.8 “Рибарски пристанища, кейове за разтоварване, рибни борси и покрити лодкостоянки” да се пренасочат 3 788 447 лв. Бюджетът на мярка 2.3 „Насърчаване на нови производители на аквакултури, развиващи устойчиви аквакултури“ ще се увеличи с 3 626 778 лв., защото тя е с доказан висок праг на усвояемост, в размер на 61% ангажиран бюджет.

Комитет по наблюдение ПРСР - още по темата

Третата мярка, към която ще се прехвърлят средства в размер на  1 564 642 лв., е 3.1 „Контрол и изпълнение“. Поради  високия интерес на потенциалните кандидати към мярка 5.4 „Преработване на продуктите от риболов и аквакултури“ ще се пренасочват 6 220 214 лв. В мярка 6.3 „Повишаване на знанията за състоянието на морската среда “ ще бъдат прехвърлени 1 515 746 лв. от мярка 6.2 „Насърчаване на опазването на морската среда и устойчиво използване на морските и крайбрежните ресурси“, която очевидно няма бъде отворена.

По време на заседанието бе представен и напредъкът на програмата. Към момента договорените средства са в размер на 136 млн. лв., а изплатените възлизат на близо 49 млн. лв.  Заместник-министър д-р Лозана Василева съобщи, че за 2019 г. няма загубени средства по ПМДР. Тя посочи, че продължава и откриването на приемите към Местните инициативни рибарски групи (МИРГ). Към момента са обявени приеми по 31 процедури, а подадените проектни предложения по тях са 40. „Работим в тясно сътрудничество с Националната рибарска мрежа. През следващата седмица съвместно с тях ще стартираме и кампания за обучения на бенефициенти по Програмата във връзка с прилагането на процедурите по избор на изпълнители по мерките и за популяризиране на предстоящите приеми. По време на обученията бенефициентите ще бъдат запознати с най-често срещаните  грешки и да им дадем съвети как да ги избегнат, с оглед на успешното изпълнение на проектите“, допълни д-р Василева.

По думите й, предстои одобрени на тематичната работна група, която ще подготвя новата програма за следващия програмен период. „Предстои да бъде изготвен анализ за състоянието на сектор „Рибарство“ и разработване на Многогодишен национален стратегически план за аквакултурите в България“, каза още заместник-министърът на земеделието, храните и горите.

И в рибарската програма се прехвърлят 15 млн. лв. към пет от мерките
8730
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Свързани материали
Виж
Консултативен съвет по рибни продукти и аквакултури
Първият прием за инвестиции в рибни стопанства и предприятия е с бюджет от 36 млн. лв.
Екшън планът срещу загубата на средства
Платени са още 1,7 млн. лева за проекти на рибарските общности
Министерство на земеделието и храните
Одобрени са критерии за кандидатстване по новата рибарска програма
Компенсации за войната в Украйна
На първото си заседание кабинетът гласува 13 млн. лв. за старата рибарска програма
Министерство на земеделието
До 10 януари се кандидатства за участие в мониторинговия комитет по рибарската програма
Министерство на земеделието
Плащанията по рибарската програма надхвърлят заложеното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини