Начало » Новини » Коментари
16.01.2020 г.

Комитетът по наблюдение определи нови критерии за биопроизводителите

Еврокомисията с положително становище за контрола
Комитетът по наблюдение определи нови критерии за биопроизводителите

sinor

На вчерашното си заседание Комитетът по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. е одобрил промени в условията за поемане на новите ангажименти и тези с удължен ангажимент на фермерите, които ще получават подпомагане по мярка 11 „Биологично земеделие“ през 2020 г., съобщиха от министерството на земеделието.

Дългоочакваната новина, че Еврокомисията е одобрила извършвания контрол от страна на държавата върху биосектора и в тази връзка е казала „да“ на шестото изменение на ПРСР, е факт. С тази нотификация беше решено към мярка 11 да бъдат прехпрехвърлени 40 млн. евро, което позволява да се отвори нов прием и да се поемат ангажименти от нови биофермери в преход. Приетите условия целят по - справедливо разпределение на средствата.

Новите условия ще важат само за нови получатели на субсидии, а действащите ангажименти остават без промяна на досегашния ред, по който са заявени. Постоянно затревените площи ще бъдат изключени от подпомагане, в случай че кандидатът няма биологично сертифицирани животни с гъстота 1 животинска единица на 2 ха.

Въвеждат се ограничения на плащанията за площите с полски култури, ароматни и медицински растения – първите 50 ха ще получат пълния размер на подпомагането, а за площите над 50 ха земеделските стопани ще получат 5 % от размера на ставката. Въз основа на приетите промени ще се гарантира, че средствата по мярката ще бъдат насочени към малките стопанства до 50 ха. Така ще се предостави и възможност по-голям брой земеделски стопани да развиват своята дейност по методите на биологичното производство.

Гласуваните предложения са въз основа на извършени анализи от администрацията. Първият е по предоставени данни от Държавен фонд „Земеделие“ – РА за кампания 2019 за заявените площи по култури и по размер на стопанство.

Според него в направление „Биологично растениевъдство“ делът на заявената сума в групата на трайните насаждения е близо 45% - при заявена площ над 22%. Групата на полски/фуражни култури е с 40% дял на площта - при около 24% от заявената сума. Ароматните и медицински култури са 13% - при дял на заявената сума 19%. Над 22% са групата на постоянно затревените площи със заявена сума 9 %, а при зеленчуковите култури над 3% от сумата и дял на площта 2,3 %. Вторият анализ за нивата на подпомагане е изготвен по искане на Европейската комисия за преразглеждане на нивата на подпомагане по мярка 11 „Биологично земеделие“. Данните от анализите показват, че кандидатите със стопанства над 100 ха представляват 6 % от всички кандидати по направление „Биологично растениевъдство“. Те заявяват 80 % от площите с полски култури, 62 % от площите с ароматни и медицински растения и 65 % от постоянно затревените площи.

Мониторинговият комитет е получил информация и за напредъка по договарянето и разплащането на средствата от ПРСР. Въз основа на предприетите действия през изминалата година са разплатени средства, които значително надхвърлят необходимия минимум за изпълнение на правилото „N+3“. Средствата са в размер на над 55 млн. евро (ЕЗФРСР). Прогнозите на министерството на земеделието и ДФЗ са за значително надплащане на минималния бюджет и през настоящата година.

Комитетът по наблюдение определи нови критерии за биопроизводителите
12253
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Не е ясно какви критерии са приети за напояването по 4,1
Със 17-то изменение на ПРСР 2014-2020 ще се преразпределят още 100 млн. лв.
Днес е заседанието на мониторинговия комитет
Комитетът по наблюдение ще зачерква лобистки текстове от критериите за новия прием по подмярка 4.1
Започват преговори по новата ОСП
България и още 16 държави в ЕС искат преразглеждане на мониторинга на площите
Не става ясно какво е прието
Първите промени по Стратегическия план се обсъждат от мониторинговия комитет
Предстоящо
На 14 септември мониторинговият комитет ще гледа промените в Стратегическия план
Обява
До 14 юли ще се набират нови участици в мониторинговия комитет по Стратегическия план
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини