Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.01.2020 г.

Наровото дърво е древно полезно растение, което можете да отглеждате и у дома

Нар в саксия
Наровото дърво е древно полезно растение, което можете да отглеждате и у дома

Наровото дърво е древно полезно растение, свещено за много цивилизации. Семената му се считали за символ на плодовитост. Произхожда от Предна Азия, откъдето е пренесен на Балканския полуостров.

Нарът е дърво или храст. Храстът е с бодливи клонки, а дръвчето достига до 3,5-4 м и до 40 см в диаметър без бодли, с кафява напукана кора. Листата са опадливи, срещуположни, дълги 2 до 8 см и широки 1-2 см., на върха притъпени, кожести, голи, отгоре лъскави, отдолу с изпъкнала средна жилка на къса червеникава дръжка. Цветовете са едри, червени, рядко бели или жълтеникави, много красиви. Поради това нарът може да се отглежда в саксия като декоративно растение. Цветовете с форма на гърне и с дълго стълбче са плодни, а звънчевидните с късо стълбче – безплодни. Цъфтежът започва късно през пролетта и продължава до средата на юли. Плодовете са кръгли, топчести, с твърда кожеста обвивка. Те узряват късно през есента и понякога са изложени на ранните есени студове. Използват се за консумация в прясно състояние и за приготвяне на сокове, сиропи, безалкохолни напитки, вина и др. У нас нарът се култивира в южните, топли части на страната и по Черноморието като плодно и декоративно дърво.

Нарът не е взискателен към почвените условия. Най-добре вирее на дълбоки плодородни почви с пропусклива подпочва. Към климатичните условия той е доста взискателен. Трябва да го настаните на топло място, с южно или югозападно изложение и без ветрове. В райони, където през зимата температурата спада под минус 17С, нарът трябва да се отглежда само като храст и да се полагат грижи за предпазване от измръзване.

В саксия – на слънце

Нарът може да се отглежда в саксия при стайни условия. Използва се универсална торопочвена смеска. Грижите за нара в саксия не се различават от отглеждането му на открито. Подходящи за съдова култура са само обикновено или кичесто цъфтящите декоративни сортове с червени, по-рядко бели или жълти цветове, които се появяват само по младите издънки. Наровото дърво достига височина 0,6 до 2 м и понякога дава плодове. Богато и рано цъфтят миниатюрните сортове, които стават най-много 1 до 1,5м високи, например Нана. Дребните, лъскавозелени, овални листа при покарване са бронзови на цвят, а през есента яркожълти. През зимата опадат. Периодът на цъфтене е от юли до август. Най- добре се развива на слънчеви места. От март до средата или края на юли се полива обилно и се наторява през 4 седмици, след това се поддържа по-сухо.

На снимката едногодишен нар в саксия

Презимуване

За да презимува нарът трябва да се подложи на резитба при прибирането му - слабите клони се отстраняват, а главните издънки се скъсяват с 1/3. Зимува на светло при 2-6°С, ако се налага престоява и на тъмно и почти сухо. Изпадалите листа се отстраняват редовно. Младите растения се пресаждат през 2 години, а по-старите само при необходимост. Най- често нарът е нападан от листни въшки.

Изберете сорт

Особено подходящ за нашите условия е израелският ранен сорт АССО 128. Характеризира с ярко червена кора и висока захарност. Това е най-сладкият сорт в Европа. Плодовете са едри - до 600 грама, а нерядко превишават тази големина. Този нар не боледува - резистентен е към болестите. В Южна България узрява около 20 септември.

Наровото дърво е древно полезно растение, което можете да отглеждате и у дома
114784
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Обсъждани Промени в Наредба № 6
Разширяват се зоните за интервенцията „Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини