Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.01.2020 г.

Наровото дърво е древно полезно растение, което можете да отглеждате и у дома

Нар в саксия
Наровото дърво е древно полезно растение, което можете да отглеждате и у дома

Наровото дърво е древно полезно растение, свещено за много цивилизации. Семената му се считали за символ на плодовитост. Произхожда от Предна Азия, откъдето е пренесен на Балканския полуостров.

Нарът е дърво или храст. Храстът е с бодливи клонки, а дръвчето достига до 3,5-4 м и до 40 см в диаметър без бодли, с кафява напукана кора. Листата са опадливи, срещуположни, дълги 2 до 8 см и широки 1-2 см., на върха притъпени, кожести, голи, отгоре лъскави, отдолу с изпъкнала средна жилка на къса червеникава дръжка. Цветовете са едри, червени, рядко бели или жълтеникави, много красиви. Поради това нарът може да се отглежда в саксия като декоративно растение. Цветовете с форма на гърне и с дълго стълбче са плодни, а звънчевидните с късо стълбче – безплодни. Цъфтежът започва късно през пролетта и продължава до средата на юли. Плодовете са кръгли, топчести, с твърда кожеста обвивка. Те узряват късно през есента и понякога са изложени на ранните есени студове. Използват се за консумация в прясно състояние и за приготвяне на сокове, сиропи, безалкохолни напитки, вина и др. У нас нарът се култивира в южните, топли части на страната и по Черноморието като плодно и декоративно дърво.

Нарът не е взискателен към почвените условия. Най-добре вирее на дълбоки плодородни почви с пропусклива подпочва. Към климатичните условия той е доста взискателен. Трябва да го настаните на топло място, с южно или югозападно изложение и без ветрове. В райони, където през зимата температурата спада под минус 17С, нарът трябва да се отглежда само като храст и да се полагат грижи за предпазване от измръзване.

В саксия – на слънце

Нарът може да се отглежда в саксия при стайни условия. Използва се универсална торопочвена смеска. Грижите за нара в саксия не се различават от отглеждането му на открито. Подходящи за съдова култура са само обикновено или кичесто цъфтящите декоративни сортове с червени, по-рядко бели или жълти цветове, които се появяват само по младите издънки. Наровото дърво достига височина 0,6 до 2 м и понякога дава плодове. Богато и рано цъфтят миниатюрните сортове, които стават най-много 1 до 1,5м високи, например Нана. Дребните, лъскавозелени, овални листа при покарване са бронзови на цвят, а през есента яркожълти. През зимата опадат. Периодът на цъфтене е от юли до август. Най- добре се развива на слънчеви места. От март до средата или края на юли се полива обилно и се наторява през 4 седмици, след това се поддържа по-сухо.

На снимката едногодишен нар в саксия

Презимуване

За да презимува нарът трябва да се подложи на резитба при прибирането му - слабите клони се отстраняват, а главните издънки се скъсяват с 1/3. Зимува на светло при 2-6°С, ако се налага престоява и на тъмно и почти сухо. Изпадалите листа се отстраняват редовно. Младите растения се пресаждат през 2 години, а по-старите само при необходимост. Най- често нарът е нападан от листни въшки.

Изберете сорт

Особено подходящ за нашите условия е израелският ранен сорт АССО 128. Характеризира с ярко червена кора и висока захарност. Това е най-сладкият сорт в Европа. Плодовете са едри - до 600 грама, а нерядко превишават тази големина. Този нар не боледува - резистентен е към болестите. В Южна България узрява около 20 септември.

Наровото дърво е древно полезно растение, което можете да отглеждате и у дома
117194
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
До 12 август върви обществено обсъждане
Цените на техниката, допустими за покупка по лозарската програма
Контрол
ЕК излиза с предварително становище за нарушения на платформата „Х“
Проектът за изменение на Наредба № 10 е качен за обществено обсъждане до 21 юли
До 30 септември ще се подават допълнителни документи за част от интервенциите в областта на агроекологията
Обнародвана е промяната в Наредба 12
Премахнато е изискването за самоконтрол на остатъци от пестициди
Полезни съвети за борба с гъбичното заболяване
Алтернарията е основна болест по растенията в началото на лятото
Наръчник Кампания 2024
Срокове и дейности, приложими през 2024 г. за екосхемата Еко-БРЕИ
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини