Начало » Новини » Страната
05.02.2019 г.

Електронната платформа за търговия с Китай вече работи

Може да се изнася вино чрез хъба в Пловдив
Електронната платформа за търговия с Китай вече работи

sinor

С откриването на първия български павилион в Ханджоу, Центърът за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство с Китай и държавите от Централна и Източна Европа (ЦНСССКЦИЕ) се е поставил за цел да развива и насърчава електронната търговия във формат на държавите 16+1. Това съобщиха от центъра, чието седалище се намира в София.

Имайки предвид обхвата на китайската икономика, налагането на дигитализацията и развитието на електронната търговия,стана основен приоритет в работата на центъра. Затова през 2016 г. подобен тип съоръжение беше открито в Шанхай, следвано от Ухан, Нанкин – през 2017 г. и редица градове в Китай, а през 2018 г. започна изграждането на електронната платформа за консолидиране на селскостопански производители от Китай и страните от Централна и Източна Европа www.16plus1cloud.org. Целта й е да направи възможно сигурното свързване между реални субекти в седемнайсетте държави от формата 16+1.

Сама по себе си платформата не „търгува“ електронно, а консолидира производители – тя е дигитален логистичен хъб за селскостопански и други продукти от Централна и Източна Европа и Китай. Чрез интегрираните си свойства www.16plus1cloud.org дава възможност всеки производител да свърже собствената си платформа за електронна търговия с клауда (високопроизводителна облачна платформа) на ЦНСССКЦИЕ. Това е пътят за реални търговски сделки – същинската електронна търговия между Китай и страните от ЦИЕ, нещо, което до момента не беше възможно.

Съгласно действащите досега регулации, за да може една българска или от ЦИЕ компания да продава продуктите си чрез електронна търговия в Китай, тя трябваше да открие там собствен офис, да регистрира фирма, да има собствена банкова сметка – всичко необходимо, за да е юридическо лице по смисъла на китайското законодателство.

Чрез платформата www.16plus1cloud.org производителите могат за свържат електронните си магазини с нея, а връзката й с китайските платформи дава възможност предлаганите стоки да се търгуват в Китай. Така реално чрез платформата на ЦНССКЦИЕ се свързват електронните платформи за търговия на Китай и страните от ЦИЕ.

Дигиталният логистичен хъб за селскостопански и други продукти, каквото е www.16plus1cloud.org, дава възможност не само за реални търговски сделки, но предоставя обмен на сертификати, договори, митнически декларации и пр. Изискване на китайските власти за трансграничен внос на продукти за лична употреба е платформата, която търгува стоката в Китай да е свързана с тяхната агенция митници. Предоставяйки продукти от ЦИЕ трябва да е ясно дали потребителите отсреща са свързани с митниците и дали отговорят на останалите регулации от китайска страна, а това трябва да е ясно посочено.

Електронната търговия не би била възможна, ако не беше създаден16+1 Логистичен хъб за електронна търговия и Павилион за селскостопански и други продукти” в Пловдив през 2017 г. Ако в момента производител от ЦИЕ реши да изпрати конкретна поръчка в Китай, така че да е бързо и ефикасно транспортирана, той трябва да плати не по-малко от 40-50 евро/кг. Идеята и целта на Центъра са „16+1 Логистичен хъб за електронна търговия и Павилион за селскостопански и други продукти” в Пловдив да има необходимите количества стока, които регулярно да се изпращат до Китай, за да се постигнат договорените със спедиторите цени, възлизащи на не повече от 1,5 евро/кг.

Това е начинът продуктите от ЦИЕ да са конкурентноспособни в Китай, защото никой не би си купил бутилка вино за 5 евро, ако трябва да плати за транспорт 60 евро, което обезсмисля електронната търговия. Без платформата www.16plus1cloud.org и без „16+1 Логистичен хъб за електронна търговия и Павилион за селскостопански и други продукти” в Пловдив, електронната търговия не би могла да се осъществи.

Това стана възможно благодарение на усилията и последователната работа през последните 3 години на експертите от ЦНСССКЦИЕ.

Редица са все още неизвестните, с които трябва да се сблъсква всяка компания поотделно, затова обработената информация за законовите положения и регулациите се предлага консолидирано от www.16plus1cloud.org, по модела G2B2B2C.

Фактът, че има свободна електронна търговия не означава обаче, че става дума за липса на контрол от наша или от китайска страна. Време е да се разбере, че електронната търговия е само способ, а не начин за заобикаляне на качество, безопасност и сигурност на продуктите.

Електронната платформа за търговия с Китай вече работи
11316
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Заради многократното повишаване на продуктивността и предвидимостта
Земеделският министър оцени високо дейността на козевъдна лаборатория
Китай се интересува от обмяната на опит в областта на селското стопанство и практиките на Европейския съюз
България е водеща страна в земеделското сътрудничество между Китай и ЦИЕ
Безплатни услуги за фермеите
Демонстрационният център на АгроХъб.БГ ще образова фермерите в цифровизацията
Първите три фирми ще получат финансови награди
До 10 март кандидатствайте за стартиращи земеделски фирми с Китай и Европа
Решения на Министерския съвет
Сменен е Управителният съвет на Центъра за оценка на риска при храните
Център за изследване на риска
Нехимичните алтернативи на пестицидите – втора част
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини