Начало » Новини » Света
22.11.2017 г.

Промени в транспортните правила свиват продажбите на картофи в САЩ

sinor

През тази година производителите на картофи от долината на Червената река в американските щати Минесота и Северна Дакота събраха рекордна реколта, но доставките на продукцията до пазара се оказаха под сериозна заплаха заради пробния период при въвеждането на нови правила, които ограничават времето за непрекъснато шофиране, съобщи електронното издание Fresh Plaza. Мярката доведе до няколко неблагоприятни последици за селскостопанските производители едновременно – намаляване на възможностите на транспортните фирми за превоз на по-големите количества, повишаване на цените за транспортиране на единица продукция и увеличаване на времето за достигане на продуктите до пазарите на цялата територия на САЩ.

„Реколтата от картофи се увеличи с 32% спрямо миналогодишната. Това е една от най-силните реколти за много години назад. Камионите обаче не достигат заради новите правила, които ограничават времето за непрекъснато шофиране”, обяснява Тед Крейс от американската Асоциация на производителите на картофи.

Фермерите обвиняват за неочакваните проблеми постановлението на правителството на САЩ, влизащо в сила от следващия месец, според което на камионите трябва да бъдат инсталирани електронни устройства за проследяване и отчитане на часовете, които професионалните шофьори прекарват непрекъснато зад волана, и при надхвърляне на заложените ограничения блокират по-нататъшното движение на превозните средства. Идеята, разбира се, е насочена към повишаване на безопасността при шофирането, но според производителите на картофи именно тя е довела до дефицита на транспортни средства в долината.

„Забелязахме проблема от лятото, когато започнахме да доставяме картофите през юли, като положението се влошаваше с напредването на сезона за реализация на продукцията. Виждаме, че новите правила, които влизат в сила, принудиха фирмите за транспортиране на продукция на големи разстояния да се отдръпнат от региона”, коментира Рон Хелнес от базираната в Северна Дакота компания Nokota Packers.

Въвеждането на електронните следящи устройства е довело до увеличаване на закъсненията при доставките и това е накарало част от клиентите да се ориентират към друг вид транспорт, а щетите остават за сметка на производителите. „Свидетели сме на повишаване на цените за доставки заради недостига на камиони вследствие на увеличаването на времето за транспортиране на продукцията, което удължава срока на доставките. Клиентите са недоволни, доставчиците също губят бизнеса си, а част от компаниите от транспортния бранш вече коментират, че могат да прекратят дейност. Надяваме се, че законодателите ще обърнат внимание за последиците от новите правила върху бизнеса и ще помислят за отмяната им, ако неблагоприятните тенденции в бранша се запазят”, изтъква Хелнес. 

Промени в транспортните правила свиват продажбите на картофи в САЩ
7080
 

Последни материали
Виж
Контрол
БАБХ затвори безименен обект за продажба на прясно месо
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Свързани материали
Виж
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
2 млн. лева за борба с вредителите по картофите отпусна ДФЗ
За какво още настоява страната ни пред ЕК
България предлага включване на трапезните картофи в списъка на допустимите за обвързана подкрепа продукти
Преди сезона
Подготовка на картофите за засаждане
Картофите поскъпнаха в 24 държави от ЕС
Индекси на цените на селскостопанските продукти за 2023 г.
При активното търсене на качествена продукция и сдържано предлагане
Картофите в Украйна продължават да поскъпват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини