Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.09.2017 г.

Бугенвилеята не старее, но цъфти само на много топло и светло

Отглежда се сравнително трудно, но изящната й красота привлича любителите на редки цветя. Смята се, че носи името на френския мореплавател Бугенвил. Родината й е Бразилия. В топлите страни, където расте буйно и образува вечно зелен храст, тя краси дворове и паркове. У нас може да вирее само като стайно растение. Поради това се избират по-дребни хибриди, най-често голата бугенвилея (Baugainvillea glabra). Това е силно разклонен храст, който достига 1,5-2 м височина. Листата са удължено овални и отпадащи, откъдето носи името си. Те се появяват, след като е започнал цъфтежът. Цветовете й са дребни, с красиви тичинки и плодници, но не те приковават погледа. Изключителният чар на бугенвилеята се дължи на прицветниците. Те са червени, лилави или розови. Най-рядко се среща оранжево-червената окраска.
Как да се справим с трудната бугенвилея?
За да расте правилно, тя изисква саксиите да са ниски, а почвата в тях да е богата на хранителни вещества. Най-големият проблем е температурата. Ако температурата е над 27 градуса, растението ще цъфти от 7 до 9 месеца. Високата температура предполага и обилно осветление. В помещенията саксията трябва така да е разположена, че около 4-5 часа на ден да се огрява от преки слънчеви лъчи. От май до септември може да я изнесете на терасата или в градината до добре огряна бяла стена.
След прецъфтяването бугетнвилеята трябва да почине. Това съвпада с есента и зимата. Осигурете покоя на растението, като намалите до минимум поливките. Изрежете част от старите клонки и поставете саксията в по-хладно помещение с температура 12-14 градуса. През първата половина на януари ще внесете растението на топло и светло място. Поливайте умерено, но в помещението поддържайте висока влажност. Подхранвайте веднъж на две седмици. Всяка пролет пресаждайте младото растение в по-голяма саксия. Декоративната стойност на бугенвилеята нараства с всяка година. За нея спокойно може да се каже, че расте, но не старее, а става по-кичеста и красива.

Бугенвилеята не старее, но цъфти само на много топло и светло
4469
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини