Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.09.2017 г.

Бугенвилеята не старее, но цъфти само на много топло и светло

Отглежда се сравнително трудно, но изящната й красота привлича любителите на редки цветя. Смята се, че носи името на френския мореплавател Бугенвил. Родината й е Бразилия. В топлите страни, където расте буйно и образува вечно зелен храст, тя краси дворове и паркове. У нас може да вирее само като стайно растение. Поради това се избират по-дребни хибриди, най-често голата бугенвилея (Baugainvillea glabra). Това е силно разклонен храст, който достига 1,5-2 м височина. Листата са удължено овални и отпадащи, откъдето носи името си. Те се появяват, след като е започнал цъфтежът. Цветовете й са дребни, с красиви тичинки и плодници, но не те приковават погледа. Изключителният чар на бугенвилеята се дължи на прицветниците. Те са червени, лилави или розови. Най-рядко се среща оранжево-червената окраска.
Как да се справим с трудната бугенвилея?
За да расте правилно, тя изисква саксиите да са ниски, а почвата в тях да е богата на хранителни вещества. Най-големият проблем е температурата. Ако температурата е над 27 градуса, растението ще цъфти от 7 до 9 месеца. Високата температура предполага и обилно осветление. В помещенията саксията трябва така да е разположена, че около 4-5 часа на ден да се огрява от преки слънчеви лъчи. От май до септември може да я изнесете на терасата или в градината до добре огряна бяла стена.
След прецъфтяването бугетнвилеята трябва да почине. Това съвпада с есента и зимата. Осигурете покоя на растението, като намалите до минимум поливките. Изрежете част от старите клонки и поставете саксията в по-хладно помещение с температура 12-14 градуса. През първата половина на януари ще внесете растението на топло и светло място. Поливайте умерено, но в помещението поддържайте висока влажност. Подхранвайте веднъж на две седмици. Всяка пролет пресаждайте младото растение в по-голяма саксия. Декоративната стойност на бугенвилеята нараства с всяка година. За нея спокойно може да се каже, че расте, но не старее, а става по-кичеста и красива.

Бугенвилеята не старее, но цъфти само на много топло и светло
4456
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини