Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.09.2017 г.

Ако мравки завладеят градината ви

Мравките са дружни насекоми, които работят и са полезни за природата. Това не го оспорва никой, но когато популацията им се превърне в заплаха за културните растения, то тогава хората трябва да се намесят с подходящи мерки.

Малко данни
Мравките ни помагат в работата в градината. Те изяждат листните въшки, защитават растенията от гъсеници, голи охлюви, личинки на мухите и други вредители. Освен това мравките подпомагат повишаването на почвеното плодородие, като подобряват структурата на терена. На местата, където има мравуняци, съдържанието на фосфора в почвата се увеличава до 10 пъти, а съдържанието на калий – около 2 пъти. Фосфорът и калият от неразтворимите форми преминават в разтворими, тоест стават достъпни да растенията. въпреки че киселинността на почвата в района на мравуняците е значително по-висока, а не всички растения могат да живеят при такива условия. Те обаче са добър помощник в почистването на листните въшки върху розата. Специалисти предлагат да поставите саксията с розата близо до мравуняк и след 3-5 дни мравките ще почистят растението. Мравките обичат да ядат сладко, затова те обичат да ядат „медената роса”, която се образува от неприятелите. Освен това те употребяват за храна сока на растения, нектар, плодовото месо на някои плодове, например тези на ягодата. Когато нападнат божура, мравките не само изпиват нектара от цветовете на растението, но нападат и пъпките му, като прогризват чашелистчетата, за да може да се отделя повече нектар.

Как да се избавим?
За да се избавим от мравките в градината, могат да се предприемат няколко мерки. Ефективността им е различна. Могат да се използват различни капани, отровни примамки, прогонващи аромати, пестициди.
Първият начин е да се преборите с тези животинки, които осигуряват храна на мравките – вредителите, които изпускат „медена роса”. Можете да се борите с тях чрез събирането им, чрез използването на препарати и растителни настойки. Опитите показват, че обработените вредители не биват посещавани от мравки.
За да унищожите мравките, можете да унищожите и мравуняка. Това става чрез есенната и пролетната дълбока обработка на почвата и разрохкването през годината. Посипете разрушеният мравуняк със сода, негасена вар, пепел. Ако правите това редовно, мравките ще си отидат.
Примамките и капаните са следващият начин за унищожаване на мравките. На ствола на дърветата можете да поставите ловни пояси. Сладките примамки можете да направите от старо сладко или мед, разредени във вода. Тук обаче ще се избавите само временно от мравките. Отровните примамки на основата на борна киселина пък трябва да се поставят около разрушения мравуняк.
Можете да използвате и неприятни за мравките аромати – мента, лавандула, тагетес, лукови люспи, слънчогледово олио, магданоз, карамфил, дафинов лист, горчица. Ако и това не помогне, използвайте химикали.

Ако мравки завладеят градината ви
28160
 

Последни материали
Виж
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Свързани материали
Виж
За лечение на пчелите използва само чесън и хрян
Украински биопчелар пъди кърлежите с пелин
Как да се избавим от мравките в градината
Полезни съвети
Бирена мая с конфитюр за борба с мравките в градината
Практика
Народни рецепти срещу мравки и мишки в градината
Наука и бизнес
Ще заменим ли инсектицидите с мравки?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини