Програмата за устойчиви хранителни системи на ООН (Sustainable Food Systems (SFS) Programme) като част от 10-годишна рамкова програма за устойчиво потребление и производство на ООН (10YFP) наскоро припозна Програмата за биологичните хранителни системи (ПБХС) (Organic Food System Programme (OFSP) като една от своите знакови инициативи, съобщиха еколози.
Биологичните хранителни системи са се превърнали в модел за устойчивост и могат да бъдат образец за „живи лаборатории” за продължаващо обучение и знания, като интегрират науката и иновациите със реалните бизнес-условия. Партньорската мрежа включва организации и лица от всички континенти, като ПБХС помага да се споделят ползите от биологичните практики за обществото.
Като един положителен пример на инициативата Organic 3.0 на Международната организация на движенията за органично земеделие (IFOAM), ПБХС издига на ново ниво биологичните хранителни системи и ги позиционира като съществено звено от интегрираните решения на предизвикателствата за изхранване на планетата и запазване на видовете.
Приносът на ПБХС за изпълнение на целите на рамката за действие на ООН (OFSP’s contribution to the UN-10YFP) е е структуриран в 8 конкретни резултата (8 concrete deliverables).
Тези резултати трябва да се постигнат за 5-годишен период, чрез съчетаване на научно изследване с практическо приложение, които ще разпространяват здравословни тенденции на потребление и екологични системи на производство в целия свят.
По този повод проф. Владислав Попов, член на партньорската мрежа на ПБХС, посочи, че „в следващите години, развитието на съвременните хранителни системи няма да бъде насочено просто към производство на достатъчно продукти и храни – то ще включва още предоставяне на безопасни и здравословни храни, с цел устойчиво хранене“.