Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.05.2017 г.

Как да лекуваме доматите при пожълтяване и завиване на листата

sinor

Пожълтяването на доматите и завиването на листата им навътре са два от видимите признаци, че нещо с растенията вероятно не е наред. И в двата случая обаче причините може да са повече от една. Пожълтяването на най-горните и млади листа, при което обаче жилките остават зелени, се дължи на недостиг на желязо.

Лекува се с подхранване с разтвор на железен сулфат – 30-40 грама в 10 литра вода.

Равномерното пожълтяване на листата пък показва недостиг на азот. Поливат се или с разтворена говежда тор, или с разтвор на амониева селитра – 1-2 кибритени кутийки на 10 литра вода.

Надземната част на доматите може да пожълтее и при увреждания на корените от червеи или бръмбари. Освен пожълтяването се наблюдава и спиране на растежа и влошаване на състоянието на растенията като цяло. За унищожаване на вредителите могат да се използват препаратите Велум Прайм (в оранжерии, 37,5-62,5 милилитра на декар с 200-600 литра вода и 3 дни карантинен срок, по-малките количества са при слабо и средно разпространение на червеите), Видейт 10 Л – 10 милилитра на квадратен метър с 28 дни карантинен срок, и Мокап 10 Г – 50-80 грама на квадратен метър с 14 дни карантинен срок.

Ако горните листата на доматите започват да се завиват навътре, причината най-вероятно е в прегряването на растенията, най-често в парника или оранжерията. Ако обаче това се случва на разположените в долната част на растенията, добре е да се огледаме за листни въшки по стъблата. Освен че смучат растителни сокове, те впръскват в растенията отровни вещества, които предизвикват завиването на листата.

По-често обаче листата се завиват заради вирусни заболявания, например заради появата на стрик по доматите. За да предотвратим масовото им поразяване е добре да бъдат засадени по-далече от култури от семейство”Картофови” и да не се пропускат пръсканията срещу цикади и листни въшки.

Доста щети по доматите нанася вертицилийното увяхване, което съчетава пожълтяване, увяхване и ранно опадане на долните листа със завиването им. Болните растения оцеляват, но това не е повод за радост, защото забавят развитието си и на практика не дават реколта. За предотвратяване на появата на болестта трябва да се унищожават всички растителни остатъци, да бъдат спазвани агротехническите прийоми и растенията да се подхранват добре с фосфорни и калиеви торове.  

Как да лекуваме доматите при пожълтяване и завиване на листата
44649
 

Последни материали
Виж
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
Свързани материали
Виж
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Рецента за приготвление
Разсадът може да се подхранва с дрожди само веднъж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини