Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.04.2017 г.

С какво да пръскаме краставиците за здрава и обилна реколта

Практика

sinor

За да отгледаме хубави краставици и в по-голямо количество, основно значение имат избраният сорт според особеностите на участъка и адекватните грижи под формата на подхранване и защита от заболявания. Трудно е да се дадат общи съвети за избора на сорт – всяка градина си има своите особености, а някои ги отглеждат и в парници и оранжерии. Виж, въпросът с подхранването и защитата срещу болести стои по друг начин и ето няколко практични съвета за здрава и богата реколта.

1. След като разсадът достигне етап 3-4 същински листа, се подготвя следният разтвор - в 10 литра вода се сипват 30 капки йод, лъжица течен сапун и литър прясно мляко. Разбъркват се добре и се пръскат всички растения на всеки 10 дни.

2. Вечер се накисва самун хляб в кофа вода. На сутринта се разбърква и се сипват 10 милилитра йод. По този начин се приготвя концентратът. Литър от него се разтваря в 10 литра вода и с получената смес се пръскат краставиците. Останалият концентрат се съхранява на тъмно и прохладно място. Краставиците могат да се пръскат с него на всеки 2 седмици и ще дават плод до есента, а листата ще останат зелени до първите слани.

3. Във вода се разтварят 2 литра суроватка и 150 грама захар. С разтвора се поливат и пръскат краставиците, а може да се използва и за пипера. След тази обработка и на двата зеленчука ще се появят нови завръзи. Ако обаче по краставиците вече се е появила брашнеста мана, спестете захарта, тъй като тя само ще подпомогне развитието на заболяването. Изобщо захарта е любима среда за гъбичните болести.

4. В кофа вода се сипва 700-грамов буркан люспи от кромид и сместа се поставя на печката да кипне, след което се оставя да кисне 12 часа. Литър от получения разтвор се разтваря в 4 литра вода, след което се пръскат краставиците и се полива почвата под тях. Това е отлично средство за подсилване на имунитета им и за защита от заболявания, а освен това гони листните въшки.

5. Срещу гъбични болести, включително и брашнестата мана, се разтваря литър суроватка в 5 литра вода, като с разтвора се пръскат и поливат краставиците.

Най-важното при отглеждането на тези зеленчуци е прецизирането на поливането, което не трябва да става направо с маркуча – водата трябва да е бистра. А ако разполагате с  оранжерия,  не е зле да поставите бидон с прегарящ кравешки тор – въглеродният двуокис, отделян при този процес, действа особено благоприятно върху образуването на завръзи и броя на зеленчуците на един корен.

С какво да пръскаме краставиците за здрава и обилна реколта
400462
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Колко време е необходимо за отглеждане на разсад за краставици?
Съвети към градинаря
Нематоди по оранжерийните краставици
Испания спечели рекордните 1 млрд. евро от износа на краставици
Полезно за градинарите
Реанимация за краставиците
Причините
Краставиците, които все още трябва да са зелени, изведнъж пожълтяват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини