Начало » Новини » Коментари
21.11.2016 г.

Бизнесът сезира Конституционния съд по казуса с двойното субсидиране на проектите за слънчеви панели

Казус по ПРСР

sinor.bg

В писмо до Конституционния съд ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България се обявява срещу спечеленото дело, образувано от 49 депутати от 43-то Народно събрание, с което на практика се връщат старите високи цени за покупка на ток от възобновяеми енергийни източници, изградени с евросубсидии. Става въпрос за промени в Закона за енергетиката, въведени след като Европейската комисия наложи на България санкции заради двойното субсидиране на слънчевите панели (соларите).

На практика фирмите са ползвали двойно финансиране за една и съща инвестиция, като от една страна са получавали субсидии за изграждането на енергийни обекти като бенефициенти по мерки 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ и 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2007 – 2013 г., а от друга страна – са получавали преференциална цена за изкупуване на електрическата енергия по Закона за енергетиката, се посочва в становището на асоциацията.

Преди да се намалят цените за изкупуването на енергията, тези констатации са потвърдени още от министерството на земеделието, Агенцията за държавна финансова инспекция и фонд „Земеделие“, като са дискутирани и с представители на Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК.

Вследствие на направените констатации ЕК беше предложила за изключване от европейско финансиране на всички разходи по проекти, включващи инвестиции в слънчеви панели, свързани към обществената електроенергийна мрежа. По този повод ЕС наложи санкции на България, като размерът на предложената финансова корекция е за 28 230 135,80 евро, или над 55,2 млн. лв., припомнят от асоциацията.

Мотивите на ЕК за предложеното изключване на европейското финансиране са еднозначни и категорични – бенефициентите са се ползвали с икономическо предимство, което се счита за втори източник на финансиране с обществени средства.

В писмото си от асоциацията припомнят, че дори след проверка от Европейската комисия по прилагането на двете мерки ЕК заключава, че съвкупността от финансирането по програма и високите цени за изкупуване на електрическата енергия са довели до:

            1. Нарушаване на правилата за държавна помощ чрез надвишаване на допустимия таван за финансиране на тези инвестиции от 200 000 евро за период от три календарни години и

            2. Наличието на двойно финансиране за една и съща инвестиция: финансирането изграждането на обекта от една страна и преференциалната цена за изкупуване на електрическата енергия от друга.

Правителството автоматично приложи съответните коригиращи мерки, една от които е намаляването на цената на енергията, купувана от соларните инсталации. В резултат на това ЕК намали санкциите, така че финансовата корекция падна до 4 776 746,60 евро или малко над 9,3 млн. лв.

Важно е да се знае за изричен текст от окончателната позиция на генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ в ЕК, който гласи: „ ... ако на българските власти им се наложи (дори частично) да изменят или да отменят предприетите мерки, ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ ще трябва да преразгледа настоящата позиция и да се върне, поне отчасти, към финансовата корекция, посочена в нашето писмо Ares (2015) 4022745. Ако настъпи такава ситуация, ГД „Земеделие и развитие на селските райони“ ще предложи на Комисията втора финансова корекция.“

Според асоциацията на индустриалния капитал с поредното си искане за отмяна на поправките в Закона за енергетиката споменатите 49 народни представители всъщност пледират за връщане на старото положение с:

•          право на незаконно облагодетелстване;

•          гарантиране на неравнопоставеност при осъществяване на стопанска дейност – производство на електроенергия чрез неравно третиране и финансиране;

•          ограничаване и нарушаване на конкуренцията на енергийния пазар;

•          неравнопоставеност между отделните категории енергийни предприятия;

•          цени, които са дискриминационни, основани на необективни критерии, осигуряващи икономически необосновано висока норма на възвръщаемост на капитала стоят между 9,3 милиона и 55,2 милиона левови аргумента на Европейската комисия!

Анализът на искането показва, че то е относимо към 327 проекта, изпълнени в нарушение на правилата за държавна помощ и ползвали двойно финансиране.

Тези проекти са получили 111 765 хил. лева субсидия, срещу която инвеститорите са вложили собствени пари 38 009 хил. лева. Или срещу получени даром 3 лева, вложението е 1 лев (има основателни съмнения, че и това е направено).

Въпросните „инвеститори“ обаче чрез преференциалната цена на електроенергията, която продават претендират възвръщаемост върху цялата сума (3 + 1 лева), така че да постигнат срок на откупуване между 1 година (да, има и такива инвестиционни проекти – не е куриоз, а нахалство) и 10 години – нашият анализ показва среднопретеглен срок на откупуване 6 години и 5 месеца. Отчитайки оценката, изготвена от Комисията за енергийно и водно регулиране, че ако се изпълни искането на споменатите 49 народни представители това „ ... ще доведе до некомпенсиран разход на обществения доставчик в размер на около 12 млн. лв. на годишна база ...“ , можем да направим аргументиран извод, че в най-лошият случай реалният срок на откупуване на направените инвестиции по въпросните 327 проекта е 3 години и 4 месеца. Предвид периода, в който са инициирани и реализирани тези проекти, към настоящия момент те са в преобладаващата си част напълно изплатени, но продължават да очакват по над 3 хил. лв. месечно непазарно надплащане за всеки проект!

В писмото си до конституционните съдии от асоциацията настояват за преразглеждане на решението по дело №12/2016 г.

Като национално отговорна работодателска организация ние системно и последователно предприемаме действия за ограничаване, а по възможност и премахване на разхищения, корупционни схеми, непазарни бизнес модели, злоупотреби с публични и частни средства, измами в сектор „Електроенергетика“.

Само един щрих от действията ни в тази посока е нашият сигнал до Главен прокурор на Република България от септ. 2016 г., внесен от председателите на национално представените работодателски организации (АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ), придружен от редица материали, в т.ч. доклад, подписан от същите организации и адресиран до Комисия по енергетиката на Народно събрание на Република България и до министъра на енергетиката – извадка от този доклад в частта ВЕИ сектор прилагаме към настоящото становище.

Финансовата оценка за цялостния обем на неефективности в този сектор е за над 1 млрд. лева годишно, но това не омаловажава по-скромната „врътка“ за 12 млн. лева всяка година на засегнатите с искането инвеститори. Нима тезата, че това ще доведе само до повишаване на цената за задължения към обществото с около 0,35лв. на мегаватчас не е ирационален и откровено далавераджийски аргумент, заключава в писмото си председателят на асоциацията Васил Велев.

Бизнесът сезира Конституционния съд по казуса с двойното субсидиране на проектите за слънчеви панели
10330
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Битките през годината
Съдебните проверки на пасища, дадени за солари, не са приключили
След ареста
Банов и Кръстева отричат да са прекатегоризирали земите за соларни паркове
Консултативен съвет по поземлените отношения
Преобразуането на земи от 5 в 8 категория е забранено още през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини