Начало » Пазари » Животинска продукция
05.10.2016 г.

В Европа и Япония предпочитат свинското месо, на останалите континетни – пилешкото

Анализ

sinor.bg

Световната статистика за пазара на месо сочи, че само в Европа и Япония предпочитанията на потребителите са към свинското месо, докато в останалите части на света – Канада, САЩ, Австралия и Нова Зеландия, основно се консумира пилешко месо. По данни на Meat Atlas през 2012 година годишната консумация на свинско месо от един европеец е била средно по 33 кг, докато при пилешкото месо - едва 20 килограма.

В същото време годишно всеки американец консумира по 44 килограма пилешко месо и едва 21 кг свинско. В менюто на австралийците пилешкото също заема основно място, като годишно на човек се падат по 38 кг месо и само 20 кг се падат на свинското.  

Данните са представени в анализ на Центъра за икономически анализи на селското стопанство (САРА), като се дават прогнози за развитието на пазара до 2020 г.

Според предвижданията през 2020 г. годишната консумация на свинско месо в Европа ще достигне 31 кг на човек, при пилешкото месо – 21 кг, а говеждото ще се запази на 11 кг като сега.

В САЩ консумацията на пилешко месо след четири години ще достигне 45 кг на човек, при свинското месо ще падне на 20 кг, а на говеждото ще намалее от 26 кг на 24 кг.

Японците леко ще намалят консумацията на пилешко месо – от 12,8 на 12,7 кг, но ще увеличат тази на свинското - от 14,9 на 15,3 кг. Годишно през 2020 г. потреблението на говеждо месо в азиатската държава ще се вдигне до 7,3 кг, при 6,8 кг през 2012 г.

В Канада, където предпочитанията също са към пилешкото месо, през 2020 г. средното годишно потребление на човек ще достигне 33,7 кг, при 32,6 през 2012 г.

При свинското и говеждото месо обаче се очаква спад и при първото годишната консумация ще се свие от 16,7 кг на 15,8, а при говеждото от 20,2 кг. на 18,2 кг.

В Австралия и Нова Зеландия, където се потребява също и овче месо, през 2020 г. ще се наблюдава ръст при пилешкото , овчето и козето. Интересен от отливът от говеждо месо – в Австралия годишното потребление ще падне от 22,9 на 22,1 кг, а в Австралия – от 19,1 на 16,8 кг.

Анализът на САРА за производството и търговия на месо в България през август тази година показва спад в цените на говеждото месо и ръст при свинското и пилешкото месо.

Цените на говеждото в България бележат спад за пореден месец и са значително по-ниски спрямо началото на годината и спрямо същия период от

миналата година. По данни на ЕС, цените в началото на септември са почти 6% по-ниски на годишна база.

За август 2016 кланичните цени в България са най-ниски в ЕС, което не е нормално положение и може да бъде обяснено със засилената продажба на млечни животни, които се изкупуват на ниски цени без премия за качество.

Възходящата тенденция при цените на свинското месо продължава, като се наблюдава повишено търсене на вътрешния пазар в основните страни производители, като на фона на наблюдавания от началото на годината спад в броя на свинете майки и общия брой животни, се очаква тези по-високи цени да се задържат.

През първото шестмесечие на 2016 година се наблюдава ръст от почти 50% в износа на свинско месо от страната, макар, че износът е минимален на фона на големия внос на месо.

При цените на пилешкото отново се наблюдава възходяща тенденция в страната, което е много вероятно да спре в следващите месеци. В момента крайните цени в ЕС бележат спад, а във водещ производител се утвърждава Полша, където цените на пилешкото са едни от най-ниските, с 33% под средните за ЕС и 13% по-ниски от българските през август 2016.

Настъпилият спад на крайните цените на пилешко в ЕС се пренася и при нас, като в първите седмици на септември 2016 намалението е в порядъка на 2-3%, но предвижданията на САРА са този спад да бъде минимален и да не се отрази сериозно на цените

Вносът на говеждо и телешко месо в ЕС е основно от Бразилия, Уругвай, Аржентина, Австралия и САЩ, като има ръст в общите количества на вноса от тези страни през първото шестмесечие на 2016 спрямо същия период на 2015.

Турция, Хонг-Конг и Ливан са страните, за който ЕС изнася най-големи количества говеждо и живи животни.

Според предвижданията на USDA се очаква спад в цените на говеждото в САЩ от над 10% през следващите 10 години. Тези предвиждания са базирани на очаквания ръст в производството и очакванията за запазване на цените на

зърнените фуражи на ниски нива.

През настоящата година се наблюдава и размествания в производството на свинско в ЕС като Испания се наложи, като един от лидерите в свиневъдството. В страната се отглеждат 2,374 млн. свине-майки, което я поставя на трето място в света по този показател. В Испания е широко разпространен модел на интеграция на производството - фермерите притежават материалната база, а големи компании предоставят животните.

В Европа и Япония предпочитат свинското месо, на останалите континетни – пилешкото
6776
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Забавяне на производството
Глобалният пазар на свинско месо под натиск – Rabobank
Вносът продължава да намалява, при това на все по-ниски цени
Китай увеличи производството на свинско и сви поголовието
Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини