В тримесечния доклад на Rabobank за състоянието на пазара за свинско месо (Global pork quarterly Q1 2024) се отбелязва забавяне на производството на свинско месо в глобален мащаб през първото тримесечие на 2024 г., поради редуциране на свинските стада в ключовите райони на производство. Очаква се, че през 2024 г. тази тенденция ще повлияе за застоя или дори спада в производството на свинско месо в Китай, САЩ и редица европейски държави. Експертите отбелязват, че разпространението на болести също засилва натиска върху свиневъдния отрасъл. Като лъч на надежда в доклада се споменава низходящата ценова конюнктура на пазара за фуражните смески, която рефлектира за отслабване на инфлационния натиск. Цените на царевицата и соята паднаха с 15% до 25% през последната година коментират от банката. Въпреки това Rabobank прогнозира свиване на световната търговия със свинско месо през първата половина на 2024 година. Като значим фактор, действащ в тази посока се споменават натрупаните големи запаси в страните вносителки и продължаващата криза в Червено море.
Като цяло обаче според данните на банката потреблението на свинско месо в глобален мащаб показа устойчивост в условията на инфлационните процеси. В актуализираната си прогноза Rabobank дори очаква леко увеличение в световното потребление на свинско месо през календарната 2024 г. „Свинското месо продължава да бъде основен източник на протеин, като държи позициите си срещу по-скъпите меса, например говеждото“, отбелязва старши анализатора в отдела за животински протеин на Rabobank Чъндзюн Пан (Chenjun Pan). Отслабването на инфлационния натиск и икономическото възстановяване в някои региони вероятно ще подкрепят тази тенденция. В доклада на Rabobank се акцентира върху противоречивото развитие на пазарите из целия свят, като се отбелязват задълбочаващи се тенденции за намаляване на стадата за разплод в Азия и особено Китай, провокирано от огнища на АЧС и генериране на загубите. Докато някои региони се борят с намаляващите стада, други като Бразилия са във възход, водени от глобалното търсене, изтъква експерта. Все пак перспективата за цялата 2024 г. звучи сравнително оптимистично. „Очакваме огнищата на болести да продължат да генерират несигурност, но производителността ще продължи да се подобрява през 2024 г., подкрепена от генетични придобивки, по-добро управление на фермите и стратегии за намаляване на разходите.“ прогнозира Чъндзюн Пан.
Източник: Global Ag Media Global pork market Global pork market under pressure