Начало » Пазари » Животинска продукция
18.11.2023 г.

Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо

Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо

sinor.bg

Стабилният ръст на производството и отслабващото потребление продължават да тежат на световните пазари и търговията със свинско месо, се посочва в отчета за 3-ото тримесечие на специализираната в кредитирането на селскостопанския сектор нидерландска финансова институция Rabobank. Подобряването на здравословното състояние на свинете и продуктивността увеличават производството, а фуражите продължават да поевтиняват, се посочва в анализа. Същевременно потребителите на свинско остават предпазливи на фона н агеополитическата несигурност.

След като бяха изправени пред предизвикателства в областта на продуктивността през селскостопанския сезон 2022-2023 г., няколко от основните производствени региони изглежда са преодолели препятствията. Макар натискът от заболявания по свинете да остава проблем в някои части на света, като цяло здравословното състояние на свинете се подобрява. Подновеното внимание към понижаването на разходите предвид инфлационния натиск, отразяващо се в премахването на по-слабо продуктивните дейности, също допринесе за увеличаването на продуктивността на свинете за разплод. Макар подобно подобрение да е приветствана тенденция и да понижава разходите, допълнителното производство на свинско води до свръхпредлагане на регионално ниво и натежава върху пазара.

През 3-тото тримесечие на 2023 г. цените на царевицата и соята се понижиха, след като богатата реколта в Северна Америка помогна за възстановяването на запасите, а се появиха и очаквания за силна реколта в Южна Америка. Бързата промяна към силна проява на явлението „Ел Ниньо” обаче остава притеснителна.

Потреблението на свинско в света остава относително стабилно въпреки запазващата се инфлационна тенденция, но видовете опаковки и каналите за продажба продължават да се променят. Докато потребителите остават предпазливи, от Rabobank очакват вниманието да остане върху ограничаването на разходите. Консумацията на свинско месо би трябвало да се облагодетелства от високите цени на конкурентните протеини и от увеличения брой потребители, готвещи вкъщи, твърдят от финансовата институция.

Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
1613

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини