Начало » Новини » Страната
25.12.2023 г.

Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство

Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство

Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос, заяви пред bTV Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. Славов посочи, че Европейският съюз е общ пазар, който балансира добре продукцията си, и уточни, че няма да има недостиг благодарение и на вноса.

"За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, отбеляза той.

По празниците търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените. Производството на свинско в България обаче не бележи ръст след проблемите с разпространението на африканската чума по свинете.

„Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо свинско. Най-евтино е испанското. След това идва белгийското, което не е лошо качество, но е доста по-безвкусно месо. Това е от прасета, гледани в клетки, отглеждани бързо“, обясни шеф Ники Немигенчев.

Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърното съпоставени с 2022 г., припомни Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. „Тогава цените на зърното бяха точно 2 пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, подчерта Хаджистоева.

Проблемите на животновъдите тази година са следствие от намалелия брой животни. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст, докато стигне до купувача. "В момента, декември, цената на живо е около 4,80-5 лева, крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15-16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, смята Хаджистоева.

Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
4072
 

Последни материали
Виж
Бюджетът от над 70 млн. лв. за 2024 г. ще бъде разпределен между над 8000 тютюнопроизводители
Съветът по тютюна гласува ставките по преходната национална помощ
Зърнената мафия в Украйна изнудва при издаване на фитосанитарни сертификати*
Министерство на иновациите и растежа
Начало на информационната кампания за иновации в малките и средни предприятия
Турският президент Реджеп Ердоган се обяви за възобновяване на „зърнената сделка“
Министърът на енергетика Жечо Станков
Приоритет на държавата са инвестициите в солари за домакинствата
Българска роза отчете ръст на продажбите на гюлово масло
Свързани материали
Виж
При месата като цяло и при яйцата е отчетен ръст
Производството на свинско в Китай намаля за пръв път от 4 години
Расте производството в Испания, Бразилия и САЩ за сметка на Германия и Полша
Почти половината свинско в света се произвежда в Китай
Китай понижи значително вноса на свинско
Селекции
„Месомания“ изненада с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“
Ръст е отчетен дори при свинското след трайна тенденция на понижение
Германия увеличи производството на месо през първото полугодие
България е сред лидерите по ръст между януари и април включително
Производството на свинско в ЕС показва признаци на възстановяване
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини