Начало » Новини » Страната
25.12.2023 г.

Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство

Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство

Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос, заяви пред bTV Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. Славов посочи, че Европейският съюз е общ пазар, който балансира добре продукцията си, и уточни, че няма да има недостиг благодарение и на вноса.

"За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, отбеляза той.

По празниците търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените. Производството на свинско в България обаче не бележи ръст след проблемите с разпространението на африканската чума по свинете.

„Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо свинско. Най-евтино е испанското. След това идва белгийското, което не е лошо качество, но е доста по-безвкусно месо. Това е от прасета, гледани в клетки, отглеждани бързо“, обясни шеф Ники Немигенчев.

Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърното съпоставени с 2022 г., припомни Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. „Тогава цените на зърното бяха точно 2 пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, подчерта Хаджистоева.

Проблемите на животновъдите тази година са следствие от намалелия брой животни. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст, докато стигне до купувача. "В момента, декември, цената на живо е около 4,80-5 лева, крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15-16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, смята Хаджистоева.

Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
2889
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
Забавяне на производството
Глобалният пазар на свинско месо под натиск – Rabobank
Вносът продължава да намалява, при това на все по-ниски цени
Китай увеличи производството на свинско и сви поголовието
Малък марж kd печалбите
Ниски печалби в свиневъдния сектор заради свитото потребление на месо
Между януари и септември на годишна база
Износът на свинско и продукти от преработката му от Испания намаля с 16 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини