Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
03.10.2016 г.

Грижи за овощните дървета през октомври

Календар

През месец октомври завършва беритбата на плодовете на късните сортове ябълки и круши и на всички сортове дюли. Към края на месеца се берат и мушмулите. Заедно с беритбата на преден план се поставят и грижите за подготовката на плодовата продукция за съхраненине и установяване на добър режим на съхранение. Месец октомври е подходящо време за започване и провеждане на редица агротехнически мероприятия, които имат голямо значение за опазване на овощните дървета от болести и неприятели през следващия вегетационен период.

Прави се необходимото основно почистване на градината: изрязване на изсъхналите, засегнати от различни болести клони и клонки; отстраняване на мумифицираните плодове и изсъхналите цветни букетчета; остъргване, събиране и изгаряне на старата напукана кора; изрязване на изсъхналите от корояди, щитоносни въшки, вирусни болести и други вредители клони. Изкореняване на силно засегнати и изсъхнали дървета; замазване на получените при резитбата рани с блажна боя или овощен мехлем; унищожаване на плевелите, опадалите листа и повредените плодове чрез подходяща обработка – изораване или дълбоко прекопаване и заравяне.

При ябълките и крушите по време на беритбата има възможност да се направят наблюдения за установяване на зарази от калифорнийска щитоносна въшка. Много характерен за този неприятел, който лесно се набива на очи са ярко червените кръгли петна разположени най-често около дръжката и около дъното на плода. Петната са осеяни с дребни ларви покрити със сивокафяви и черни кръгли или продълговати щитчета и възрастни женски със сивочерни кръгли щитчета. Червени петна се образуват и по листата и младите леторасти. При леторастите дървесината под петната също може да е е оцветена в червено.

При установяване на зараза от калифорнийска щитоносна въшка нападнатите дървета се пръскат късно през зимата или рано през пролетта. Пръска се с пара зомер (парафиново масло) – 2% (2 литра за 100 литра вода).

През месец октомври, след беритбата на плодовете и опадане на листата овощните дървета вече са в пълен покой. При крушите, дюлите и ябълките заразени от бактериалната болест огнен пригор вече има условия да се проведе необходимата „оздравителна” резитба, която може да подобри тяхното състояние и плододаване. Младите заболели клонки се отрязват на разстояние – 20-25 см от мястото на повредата, а по-старите на разстояние 10-12 см. Изрязаните клонки трябва задължително да се изгорят. Преди всеки срез режещите инструменти се обеззаразяват с 1% формалин, силен разтвор от белина (50%), спирт за горене, карболова киселина 5%. Раните получени при резитбата трябва да се замазват с овощарски балсам, блажна боя, готови овощарски пасти. Силно заразените дървета се отрязват и изгарят заедно със събраните отпадъци по земята.

Изрязват се и някои декоративни и диворастящи храсти, които могат да послужат като източници на зараза – глог, дрян, спирея и др.

През есента, след масовия листопад (опадане около ¾) от листата) заразените дървета се пръскат с фунгуран ОН50ВП (меден хидроокис – 110 -500 г/дка с работен разтвор 100-200 л/дка или с 2% бордолезов разтвор. През месец октомври обикновено се провежда пръскането на крушовите дървета срещу крушовия пъпкопробивач. Бръмбарите излизат от лятната диапауза и се активизират. Изкачват се по дърветата и снасят яйцата си в пъпките. След обиране на плодовете при откриване на хоботника по пъпките на крушовите насаждения пръскане направете с децис 2,5ЕК – 50 мл/дка, дека ЕК – 50 л/дка, децис 100ЕК – 12,5 мл/дка, метеор – 60-90 мл в 100 л вода с работен разтвор 80-100 л/дка.

След беритбата на плодовете свалете и изгорете поставените около стъблата на ябълковите дървета ловни пояси заедно със запашкулените в тях гъсеници на ябълкови плодов червей.

През късна есен – октомври, ноември, след масовия листопад при костилковите овощни видове предстоят пръскания с голямо значение за опазването им от опасни и много разпространени болести. Ако масовият листопад на тези видове стане още през октомври е възможно през този месец да направите следните пръскания:

-срещу къдравостта по прасковата – пръскане с 1% бордолезов разтвор;

-срещу съчмянката по кайсията, прасковата, черешата, вишната, сладковишната, сливата – пръска се с 2% бордолезов разтвор.

-срещу ранното кафяво гниене на изброените видове пръскайте с 1% бордолезов разтвор

Месец октомври е подходящо време за започване и провеждане на редица агротехнически мероприятия, които имат голямо значение за опазване на овощните дървета от болести и неприятели през следващия вегетационен период.

Прави се необходимото основно почистване на градината: изрязване на изсъхналите, засегнати от различни болести клони и клонки; отстраняване на мумифицираните плодове и изсъхналите цветни букетчета; остъргване, събиране и изгаряне на старата напукана кора; изрязване на изсъхналите от корояди, щитоносни въшки, вирусни болести и други вредители клони. Изкореняване на силно засегнати и изсъхнали дървета; замазване на получените при резитбата рани с блажна боя или овощен мехлем; унищожаване на плевелите, опадалите листа и повредените плодове чрез подходяща обработка – изораване или дълбоко прекопаване и заравяне.

Грижи за овощните дървета през октомври
17089
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини