Начало » Пазари » Животинска продукция
21.09.2016 г.

Литва компенсира млекопроизводителите с още 13,3 милиона евро

Въпреки резкия ръст на изкупните цени

Правителството на Литва обяви решението си да компенсира част от загубите, понесени от местните млекопроизводители заради загубата на руския пазар, отпускайки им още 13,3 млн. евро, съобщи ТАСС. „Нашият млечен сектор продължава да усеща неблагоприятните последици от руската забрана върху вноса на литовските продукти. Финансовата подкрепа за млекопроизводителите ще осигури възможност за стабилизиране на положението им”, заяви литовският премиер Алгирдас Буткявичус.

По думите му Литва е понесла най-тежки загуби от всички държави-членки на Европейския съюз от забраната, която Русия наложи върху вноса на храни и селскостопанска продукция в отговор на санкциите, които те въведоха срещу нея заради окупирането на Крим и положението в източна Украйна. Само загубите на млекопроизводителите в Литва през 2015 г. са надхвърлили 75 млн. евро, а по данни на министерството на селското стопанство на страната понижаването на приходите в млечния сектор в страната е достигнало 250 млн. евро.

За отпускането на средствата Литва трябваше да получи одобрението на Европейската комисия. През юли страната постигна споразумение с изпълнителния орган на ЕС помощите за фермерите да бъдат в същия размер, в който страната ще получи подпомагане от ЕС.

Междувременно четвърта програма на Латвийското национално радио съобщи, че предприятията, преработващи мляко, са повишили рязко изкупната му цена с до 30%. Като пример е посочена компанията Food Union.

Очакванията обаче са и млечните продукти в магазините да поскъпнат, посочват от радиостанцията. „След продължителен период на ниски цени при увеличаване на активността в бранша винаги цените се повишават по-динамично там, където има причина за това. Мисля, че след известно време ценовите колебания ще затихнат. За известно време те може даже да се понижат, а в продължителен период поскъпването ще бъде постепенно”, заяви говорителят на компанията Харийс Панке.

Според председателя на литовския Съюз на млекопреработвателите Янис Шолкс потребителите вече са свикнали с ниските цени на млечните продукти. „Не можем да увеличим цените в магазините толкова бързо, колкото бяхме принудени да повишим цените на млякото като суровина – има цяла процедура по повишаване на цените на дребно. Затова в периода на бавно поскъпване млекопреработвателните предприятия ще трябва да плащат разликата от джоба си”, посочи Шолкс.

Според секретаря на литовското министерстов на земеделието Ринголдс Арнитис повишаването на изкупните цени на млякото няма да повлияе по никакъв начин върху разпределянето на средствата от финансовата подкрепа. „През последните 2 години понижаването на доходите на производителие бе огромно. Затова решението на преработвателите няма да повлияе по никакъв начин на получаването на финансова помощ от ЕС”, посочи Арнитис.

Литва компенсира млекопроизводителите с още 13,3 милиона евро
6050
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Обвиниха в подкуп и пране на пари директор на Националния инстут за оценка на риска при храните на Литва
Запорирано е имущество на стойност над 650 000 евро
В Литва арестуваха 27 човека за измами с проекти за млади фермери
Само за покриване на загубите от спада в изкупните цени
Млекопроизводителите в Литва се нуждаят от 40 милиона евро за 6 месеца
Aрестувани са 15 човека в Литва за нагласени поръчки от Националния институт за оценка на риска в областта на храните и ветеринарните продукти
Богатата миналогодишна реколта е продадена и на високи цени
Износът на пшеница от Литва нарасна рязко с пробив на пазарите в Африка
Особено силен е ръстът при млечните и преработените месни продукти
Износът на животинска продукция от Литва расте въпреки коронавируса
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини