Начало » Новини » Страната
08.02.2015 г.

Развитието на регионите изисква компетентна местна власт

Дискусия

Farmer.bg

Какви са условията за развитие на българските села, как европейските фондове ще подпомогнат тяхното развитие и как местната власт ще участва в процеса на евроинтеграцията. Дискусия по този въпрос се проведе в Банкя с участието на пария Обединени земеделци и Фондация „Конрад Аденауер“ .„Eвропейските хоризонти пред местната власт са големи. Обединена Европа осигурява стратегическо финансиране за реална регионална политика чрез осигуряване на ресурс за различни проекти“, посочи председателят на Обединени земеделци Петя Ставпрева при откриването на форума. В него участват кметове и общински съветници на Обединени земеделци в страната, експерти и представители на регионалните структури на партията.

От Обединени земеделци винаги сме настоявали за развитие на България на регионите, подчерта Ставрева. Това означава децентрализация на работата с европейски пари и насочване на повече средства към малките населени места. Важното според нея е и реализацията на регионални програми, които могат да ограничат процеса на обезлюдяване на цели територии в страната. Ролята на европейските програми в този процес е ключова, посочи още Ставрева.

Всяка година у нас се закриват десетки села. В над 500 населени места живеят под 50 човека. Този процес може да бъде ограничен именно чрез политика, която стимулира развитието на регионите, изтъкна лидерът на Обединени земеделци.

Инвестициите в инфраструктурата и в създаване на нови работни места са водещи в това отношение. Именно затова ключово значение има какви хора влизат в местната власт. Това трябва да бъдат личности с мотивацията да променят и развиват населеното място в което живеят, а не да облагодетелстват тесен кръг около себе си, каза Петя Ставрева.

Борбата с демографската криза, която вече има параметрите на катастрофа, не е възможна без дългосрочна стратегия за адекватна регионална и аграрна политика. Защото в условията на криза земеделският сектор може да създаде нови работни места и да промени перспективата за развитие на регионите, смятат от Обединени земеделци.

Именно тук ролята на компетентната местна власт става все по-важна, посочи Ставрева. По думите й в някои общини има повече проекти, в друго по-малко, но всички работят с европейски ресурс. Средствата по оперативните програми и Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) обаче се усвояват с променлив успех, на приливи и отливи, заради корупционни практики и тежка бюрокрация, каза още Петя Ставрева.        

Тя акцентира върху необходимостта от по-активно участие на представителите на държавната и местна власт в институции в Брюксел при изработването на основните политики на Общността, в това число и за регионалното развитие. Необходимо е българските представители там реално да влияят и участват в процеса на взимане на решения, като ефективно отстояват националните интереси, заяви председателят на Обединени земеделци.

Ставрева заяви, че кметовете и общинските съветници от Обединени земеделци продължават да работят за каузата на евроинтеграцията на страната ни.

„ПП Обединени земеделци и фондация „Конрад Аденауер“ споделят едни и същи ценности – свобода, справедливост и солидарност“, заяви от своя страна представителят на фондацията Милена Докова. Тя поздрави форума от името на нейния директор в България д-р Марко Арндт и изтъкна, че партньорството с Обединени земеделци има добри традиции и ще продължи и занапред.  

Развитието на регионите изисква компетентна местна власт
9996
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Хиляда фермери от Западна България
Вътев се среща днес с обединени земеделци, предложили аргументирани искания
Обединенията започват
Ветеринарната гилдия се обединява в национална камара
Време беше
Зам. министър Неделков призовава за обединение на ветеринаното съсловие
Форум
Форум за бъдещето на българското земеделие, организиран от Обединени земеделци
Предстоящо
На 19 септември „Обединени земеделци” организират конфереция еврофондовете
Бъдещето
Мария Габриел и Петя Ставрева в дискусия за новите възможности за модернизация на земеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини