Начало » Важно за фермера » Животновъдство
28.01.2015 г.

Животновъди поставят важни въпроси за селекционния контрол

Писмо

Farmer.bg

С писмо до министерството на земеделието председателят на съюза на говедовъдите Димитър Зоров е потърсил отговор на четири важни въпроса, свързани със селекционния контрол на животните. Писмото е изпратено преди дни с основната цел – да се разбере дали фермерите, които не членуват в развърдните организации, могат да включат стадата си под селекционен контрол, съобщи за медиите изпълнителният директор на съюза Михаил Михайлов.   

Като припомня, че успехът на една ферма се дължи 40% на селекцията и 60% на добрият мениджмънт, Михайлов поставя необходимостта да се подкрепят онези стопани, които на този етап не могат да кандидатстват за субсидии по схемата за обвързано подпомагане на крави под селекционен контрол.

С писмото, адресирано до агроминистерството, ръководството на съюза пита дали и как фермерите биха могли да включат стадата си под селекционен контрол.

Вторият въпрос е свъзран с възможността развъдните асоциации да получат паричен ресурс за провеждане на селекционната дейност при увеличение на контролираните крави.

Фермерите се интересуват още какъв период от време е нужен, за да се контролират стадата и да могат да се включат в схемата обвързано подпомагане на крави под селекционен контрол.

Последният въпрос е дали купените от други държави животни и имащи съответните документи биха могли да бъдат включени в това подпомагане.

По време на берлинското изложение „Зелената седмица”, проведено преди една седмица, бе финализиран и проект за обучение на български фермери в Германия, започнат преди две години от съюза на говедовъдите.

Ако се осъществят и предложенията на съюза за специализация на селекционерите и за квалификация на доячите, то постигането на средна млечност от крава за страната от 5-600кг мляко ще стане реалност, предвижда Михаил Михайлов.

Селекцията е едно скъпо мероприятие, което отнема много време, много труд и голям професионализъм. Една доза семенна течност от бик със средни показатели струва 8-12 лева. На по-класните бици цената е от 15-30 лева. Сексираната семенна течност е 50 лева за доза. Или при две и половина дози за едно заплождане плюс труда като разходи това струва на фермера в най-добрия случай над 50 лева.

Сред останалите разходи са още таксите за контрол на продуктивните качества, изготвянето на случните планове, линейната оценка и др. мероприятия. Към това прибавяме доброто хранене на младите животни, увеличения период за изхранване на цяло мляко и други добавки.

Неслучайно създаването на един качествен бик струва не по-малко от 200 000 евро. Селекцията трябва да бъде достъпна до всеки фермер и тои да я ползва за подобряване качеството на стадото си, а също и да участва в програмите.

Това са и основните причини националният съюз на говедовъдите, който обединява крупни и по-дребни фермери плюс членове и нечленове на развъдните асоциации, да се ориентират към новото европейско подпомагане.

Нашите фермери разчитат на бърз отговор на поставените въпроси, като и изясняване на правилата, които трябва да се спазват, за да могат фермерите да участват в тази схема. Убедени сме, че с въвеждането и ще успеем да подобрим генетичния потенциал на стадата си и увеличим средната млечност на кравите, която в момента е една от най- ниските в ЕС, посочи още Михаил Михайлов.

Животновъди поставят важни въпроси за селекционния контрол
12879
 

Последни материали
Виж
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Свързани материали
Виж
Стопаните разпродават животни, но изкупните цени на месото падат, предупреди Михаил Михайлов
Производители на мляко очакват спешен план за справяне с кризата
Позицията на съюза на говедовъдите
Не е време за скандали
Съпредседател на Националния съюз на говедовъдите
Михаил Михайлов: Върху фермерите се стовари огромен административен натиск
Всички говедовъди са канени да посетят семинара
Семинар за животновъди ще се проведе в 9 града
Само в Ямбол
Утре започва семинар на тема развъдно-подобрителна работа в говедовъдството, номериране на животните и видове марки
Предстоящо
През септември ще се проведе Първият национален млечен събор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини