Начало » Пазари » Животинска продукция
17.01.2015 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 3,97 лв./кг, незначително под нивото от предходния седмичен период (с 0,2%). Предлагането на стоковите тържища е в ценовите граници от 3,45 лв./кг (Добрич) до 4,24 лв./кг (Ловеч). В девет от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,3% (Враца) – 3,9% (Плевен). В други пет области цените на едро на замразеното пиле бележат повишение с между 0,3% (В. Търново) и 5,8% (Благоевград).

При средната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдава леко повишение спрямо предходната седмица - с 0,8%, до 4,77 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,59 лв./кг (Шумен) до 5,15 лв./кг (Разград). В сравнение с предходния седмичен период, в областите Русе, Силистра и Търговище се отчита покачване на стойностите, съответно с 8,6, 8,5 и 5,2%, а в София и Шумен – понижение, съответно с 0,4 и 2,1%.

През изтеклата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,80 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,39 лв./кг в Благоевград до 1,27 лв./кг в Силистра.

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,94 лв./кг. Най-евтино продуктът се продава в Сливен и Ямбол (4,58 лв./кг), а най-скъпо – в Силистра (5,50 лв./кг). През тази седмица единствено в област Шумен е регистрирано ценово изменение – понижение с 2%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,97 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в широкия диапазон от 0,41 лв./кг във Варна до 1,65 лв./кг в Силистра.

Цените на замразеното пиле в ДТО са средно с 3,6% по-високи от тези в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,47 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,23 лв./кг до 4,85 лв./кг, най-ниски в Ямбол, а най-високи – в Смолян. Леки седмични ценови изменения се наблюдават само в две области – увеличение с 0,5% в Благоевград и понижение с 0,4% в Стара Загора. 

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги е 4,96 лв./кг, с 0,8% по-ниска на седмична база, при съществена динамика на стойностите по области. Най-евтино продуктът се продава в ГТВ в във Варна (4,54 лв./кг), а най-скъпо – в Благоевград, Смолян и Хасково (5,24 лв./кг). В девет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 1 – 7,6% (Силистра и Търговище) а в други седем - повишение от 2 до 8,7% (В. Търново и Плевен).

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,49 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,09 лв./кг в София до 0,81 лв./кг в Благоевград. В област Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,06 лв./кг.

Предлагането на охладено пиле в по-малките търговски обекти е на цени от 4,75 лв./кг (Варна и Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора), като в преобладаващата част от областите не са отчетени седмични колебания на стойностите. Само в по-малките магазини в София се наблюдава поевтиняване на продукта, с 3%, а в Благоевград – поскъпване, с 8,1%. В резултат на това, средната цена на дребно за страната в тези обекти се покачва с 0,2% на седмична база.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,61 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е най-малка във Варна - 0,15 лв./кг, а най-голяма в Плевен - 0,95 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на продукта в ДТО са средно с 2,4% по-високи от тези в ГТВ.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
16399
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини