Начало » Пазари » Животинска продукция
17.01.2015 г.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната

Средната за страната цена на едро на замразеното пиле е 3,97 лв./кг, незначително под нивото от предходния седмичен период (с 0,2%). Предлагането на стоковите тържища е в ценовите граници от 3,45 лв./кг (Добрич) до 4,24 лв./кг (Ловеч). В девет от областите се регистрира седмично поевтиняване на продукта в рамките на 0,3% (Враца) – 3,9% (Плевен). В други пет области цените на едро на замразеното пиле бележат повишение с между 0,3% (В. Търново) и 5,8% (Благоевград).

При средната цена на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) се наблюдава леко повишение спрямо предходната седмица - с 0,8%, до 4,77 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,59 лв./кг (Шумен) до 5,15 лв./кг (Разград). В сравнение с предходния седмичен период, в областите Русе, Силистра и Търговище се отчита покачване на стойностите, съответно с 8,6, 8,5 и 5,2%, а в София и Шумен – понижение, съответно с 0,4 и 2,1%.

През изтеклата седмица цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,80 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата варира от 0,39 лв./кг в Благоевград до 1,27 лв./кг в Силистра.

Средната цена на дребно за страната на замразено пиле в другите търговски обекти (ДТО) остава без промяна спрямо предходната седмица – 4,94 лв./кг. Най-евтино продуктът се продава в Сливен и Ямбол (4,58 лв./кг), а най-скъпо – в Силистра (5,50 лв./кг). През тази седмица единствено в област Шумен е регистрирано ценово изменение – понижение с 2%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,97 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е в широкия диапазон от 0,41 лв./кг във Варна до 1,65 лв./кг в Силистра.

Цените на замразеното пиле в ДТО са средно с 3,6% по-високи от тези в ГТВ.

Пиле – прясно, охладено

През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната се запазва на ниво от 4,47 лв./кг. По области, цените се движат в границите от 4,23 лв./кг до 4,85 лв./кг, най-ниски в Ямбол, а най-високи – в Смолян. Леки седмични ценови изменения се наблюдават само в две области – увеличение с 0,5% в Благоевград и понижение с 0,4% в Стара Загора. 

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги е 4,96 лв./кг, с 0,8% по-ниска на седмична база, при съществена динамика на стойностите по области. Най-евтино продуктът се продава в ГТВ в във Варна (4,54 лв./кг), а най-скъпо – в Благоевград, Смолян и Хасково (5,24 лв./кг). В девет области се наблюдава седмично понижение на цените в рамките на 1 – 7,6% (Силистра и Търговище) а в други седем - повишение от 2 до 8,7% (В. Търново и Плевен).

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,49 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата в тази посока варира от 0,09 лв./кг в София до 0,81 лв./кг в Благоевград. В област Варна цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,06 лв./кг.

Предлагането на охладено пиле в по-малките търговски обекти е на цени от 4,75 лв./кг (Варна и Сливен) до 5,45 лв./кг (Стара Загора), като в преобладаващата част от областите не са отчетени седмични колебания на стойностите. Само в по-малките магазини в София се наблюдава поевтиняване на продукта, с 3%, а в Благоевград – поскъпване, с 8,1%. В резултат на това, средната цена на дребно за страната в тези обекти се покачва с 0,2% на седмична база.

Цените на дребно на охладеното пиле в ДТО са средно с 0,61 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата е най-малка във Варна - 0,15 лв./кг, а най-голяма в Плевен - 0,95 лв./кг.

През изтеклата седмица цените на дребно на продукта в ДТО са средно с 2,4% по-високи от тези в ГТВ.

Цени на пилешко на едро и дребно в страната
16364
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
През първите 9 месеца на годината
Износът на пилешко от САЩ продължава да чупи рекорди
БАБХ насочи за унищожаване 1100 кг пилешко месо за дюнер негодно за човешка консумация
Евростат
В Германия пилетата са двойно по-скъпи от тези на българския пазар
Статистика за юли 2021 г.
За една година пилешкото месо в България и ЕС поскъпва с около 10 процента
БАБХ
Унищожени са десет тона пилешко месо от Полша със салмонела
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини