Начало » Важно за фермера » Пчеларство
13.06.2014 г.

Как смъртоносно отровни паяци биха спасили ог гибел пчелите

Наука

Farmer.bg

Учени от британския университет в Ню Касъл са установили, че био-пестицид, получен от отровата на паяка и протеина от кокичетата би могъл да стане изключително добра алтернатива, която да спаси пчелите от химическата атака, прилагана в земеделието, пише германският всекидневник „Ди велт” (Die Welt)..

Учените от Angharad Gatehouse неотдавна са публикували резултати от изследванията си в "Proceedings of the Royal Society B" (https://rspb.royalsocietypublishing.org/), които показват, че биопестицидът не е опасен за пчелите, а има изключително добър ефект срещу неприятелите по растенията.

Отровата на опасния австралийски паяк Atrax robustus, който плете фуниевидни паяжини, смесена със специфичния протеин от кокичетата, е идеалната комбинация за спасяването на намаляващите в световен мащаб пчелни популации.

От години пчелните популации намаляват. Само в Германия всяка година умира 1/3 от пчелните семейства, сочи статистиката.

Истинските причини за това са все още неизвестни, но основните подозрения са в използването на химически пестициди. Особена опасност крият препаратите от групата на „никотиноидите”, смятани за убийци на медоносните насекоми. Затова и от декември 2013 тяхното използване в рамките на Европейския съюз беше ограничено.

 

Хранени с отрова от паяци

 

Учените от университета Ню Касъл са изпробвали върху пчели така наречената Hv1a/GNA алтернатива на познатите пестициди, която действа срещу голям брой вредители. Насекомите са хранени с доза от отровата на паяците, която по големина не се среща в природата.

Наблюдавани са „само много незначителни отражения върху оцеляването на пчелите и въобще никакви възможни за измерване отражения върху паметта им и способността им да научават“ пишат учените. Ларвите на пчелите също не са били повлияни от използването на тази биокомбинация Hv1a/GNA.

Австралийският паяк, известен с плетенето фуниевидни паяжини, се смята за един от най-смъртоносните в света. По време на търсенето на партньор мъжките паяци са особено агресивни.

Ухапването им може да е смъртоносно за деца само в рамките на минути, а при възрастните - в рамките на около час. Мускулите се стягат и отпускат бързо, кръвното налягане се покачва и отровената кръв достига мигновено до сърцето. Със създаването на противоотровата през 80-те години на миналия век смъртни случаи сред хората вече не са констатирани.

 

Не е универсално оръжие

 

Английските учени обаче предупрежданат, че новият био-пестицид не би могъл като с вълшебнa пръчица да реши проблемите с измирането на пчелите. Учените посочват, че е необходима всеобхватна стратегия за борба с вредителите, като създаването на специфичните насекомни пестициди ще бъдат само една част от нея.

Пчелите играят огромна роля в земеделието. 80 % от опрашването на растенията от насекоми се извършва от пчели. Освен пестицидите виновници за пчелната смърт се смятат още гъбичките и акарите (паякообразни, кърлежи).

Учените припомнят, че паметта и способността на пчелите да се ориентират, са много важни в тяхната „работа”. Без тези способности те не биха могли да намират храна и да се завръщат обратно в кошера.

 

Ориентацията е нарушена

 

Учени от Свободния Университет в Берлин успяха наскоро да докажат, че някои пестициди силно нарушават ориентацията на медоносните пчели и на други опрашващи насекоми.

Пчелите се ориентират по слънчевия си компас, като запомнят един вид карта на околността на кошера, според която определят полетите си. В свой експеримент учените от Свободния унверситет в Берлин са изпробвали влиянието върху пчелите на забранените в Европейския съюз пестициди като Imidacloprid и Clothianidin плюс препарата за растителна защита Thiacloprid.

Експериментът ясно доказва, че пчели, върху които на мястото за хранене е поставено минимално количество пестицид, губят способността си за ориентация. В резултат, значително по-малък брой пчели успяват да се завърнат обратно в кошера.

Резултатите от научните изследвания са интерерсни, защото опровергават твърдението, че само така наречените никотиноиди влияят негативно върху нервната система на насекомите. Затова и дебатите в научните среди продължават.

 

Как смъртоносно отровни паяци биха спасили ог гибел пчелите
10783
 

Последни материали
Виж
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Свързани материали
Виж
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Агростатистика
Малко над 21 хиляди пчелни семейства са унищожени през 2023 г.
Мошеници източвали средствата чрез договорки с ветеринари
В Сърбия откриха 400 000 несъществуващи субсидирани кошера
С лектори от Турция и Сърбия
Организираха пчеларски семинар в Търговище
Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
История, позната на много фермери
Пчелари печелят дело срещу фонд „Земеделие” - като Давид срещу Голиат
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини