Начало » Важно за фермера » Пчеларство
29.11.2023 г.

Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли

Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли

Учените Nichols BJ and Ricigliano VA от САЩ са направили преглед на актуалните литературни данни, които категоризират eфeктите на добавките от водорасли върху пчелните семейства, физиологията и здравето на отделните пчели. Проучването е преведено на български и може да бъде преледано в пълнота на сайта на Център за оценка на риска по хранителната верига. Авторите Nichols BJ and Ricigliano VA правят заключение, че биомасата от водорасли изглежда подходяща за употреба като фуражна добавка за пчели и източник на стимулиращи здравето природни продукти.  

Производство на мед се увеличава с до 69,1%

Авторите Nichols BJ and Ricigliano VA съобщават данни за повишено количество мед в кошери, подхранвани с продукти от водорасли. Производството на мед се увеличава с до 69,1% при пчелни семейства, подхранвани със суспензии от Chroococcus minutus, Calothrix parietina и Gloeocapsa giganteus в сравнение с контролите. Произведеният мед от пчели, подхранвани с добавка от 10% спирулина (Спирулина е биомаса от цианобактерии (синьо-зелени водорасли), която може да се консумира от хора и животни.) се характеризира с повишена антиоксидантна активност и съдържание на мастни киселини, в сравнение с меда от контролите. Макар че това е обещаващо откритие за храненето на хората, необходимо е да се проведат допълнителни проучвания, за да се гарантира, че медът, произведен при тези условия е подходящ за консумация от човека. Въпреки това, спирулина обикновено се произвежда за използване в хранителни продукти за хора и хранителни добавки. Наблюденията показват, че производството на восък се увеличава, когато подхранването на пчели се допълни с биомаса от водорасли. С 39,7% повече восък се получава при пчелни семейства, получили захарен сироп, съдържащ екстракти от спирулина в сравнение с контролите, хранени със захар.

Зелените водорасли повишават устойчивоста на болести

Учените Nichols BJ and Ricigliano VA В цитират проучвания, в които се доказва, че фуражните добавки на базата на водорасли и екстракти от тях, приложени директно върху пчелните семейства или върху патогени и вредители имат потенциала да потискат развитието на заболяванията в сравнение с различни контроли. Експериментални кошери, подхранени с добавки от Oocystis borgei Snow или екстракти от Scenedesmus quadricauda, както и комбинации от Spirulina platensis, Scenedesmus quadricauda, Scenedesmus apiculatus и Oocystis borgei Snow проявяват признаци на повишена хигиенна активност, което води до подобрена устойчивост към заболявания, в сравнение с контролните кошери. Пчелни семейства, заразени с Varroa destructor и подхранвани с добавки от водорасли, имат по-ниски нива на опаразитяване в сравнение с контроли, третирани с оксалова киселина. При добавяне на изолати от Chroococcus minutus, Calothrix parietina и Gloeocapsa giganteus към храна на опаразитени пчели, средната степен на заразяване с акари е 2,7%, в сравнение с контролни кошери (без добавка), които са с 26,26% степен на опаразитяване и с третирани с оксалова киселина семейства със степен на заразяване 2,9%. Медоносни пчели, заразени с Nosema ceranae и хранени с добавка от екстракти на Porphyridium marinum и Porphyridium purpureum показват намаляване на степента на опаразитяване в сравнение с контролите. Експерименти при пчели отбелязват до 30% намаление на опаразитяването с Nosema в сравнение с контроли (без добавка) и наполовина намаляване на опаразитяването от това на индивиди, третирани с фумагилин. Екстракти от Chlorella sorokiniana имат антимикробно действие върху култури от Paeniebacillius larvae. Подобни антимикробни ефекти са наблюдавани и при прилагането на Chlorella vulgaris към спори и култури Paenibacillus larvae във вегетативно състояние.

Употреба на спирулина като добавка за медоносни пчели и ползите от зелени водорасли
8843
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Общата прогнозна стойност на двете дружества е 1 800 000 лв.
Стопанство за спирулина и рибовъдна ферма бяха домакини на заместник-министър Стратев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини