16-09-2003 г. На кисели почви (рН 4,6-5,0) може да се отглеждат също така сливата, ягодата, касисът, малината и къпината. Почви с рН под 4,5 са непригодни за отглеждане на овощни култури. Приема се, че при съдържание на активен калций до 4-5 на сто може да се отглеждат всички овощни видове с изключение на прасковата и дюлята, за които горната граница е 1,5 на сто. За успешното отглеждане на овощните растения съществено значение имат нивото и динамиката на подпочвената вода.В ябълкови, крушови и дюлеви градини нивото на подпочвената вода трябва да бъде под 1,5-2,0 м, а за костилковите (слива, череша, вишна, кайсия и праскова) - под 2,5-3,0 м, тъй като те са чувствителни на преовлажняване. Най-чувствителни на излишна влага в почвата са черешата, бадемът, кайсията и прасковата. При покачване на нивото на подпочвената вода в зоната на разпространение на основната коренова система, почвеният въздух се измества и растенията се задушават, а впоследствие засъхват и преждевременно загиват. Когато подпочвената вода е средно или силно минерализирана (с вредна концентрация за овощните култури), нивото й трябва да бъде под 3,0 м, тъй като солите на засолената почва и подпочвена вода действат токсично за корените на растенията. Особено вредни са хлоридите, сулфатите, натриевите и магнезиевите карбонати. Установено е, че овощните култури имат нормален растеж и плододаване при съдържание на водоразтворими соли в почвата не повече от 0,3 на сто. Смята се, че най-устойчиви към засолени почви и подпочвени води са джанката и дюлята, а най-силно чувствителни - крушата и черешата. Вегетативните подложки са по-силно чувствителни на засоляване, отколкото семенните. Заблатените, засолени и силно ерозирани почви са неподходящи за отглеждане на овощни култури. Когато се налага повторно да се засаждат овощни дървета на земи, които преди това са били заети с овощни градини, е необходимо 3-4 г. Да се отглеждат едногодишни или многогодишни полски култури с оглед оздравяване на почвата и като превантивна мярка срещу почвената умора. За да се установи пригодността на почвата за успешното и ефективно отглеждане на овощни култури, е абсолютно необходимо предварително да се направи агрохимичен анализ. Изследванията се извършват в аналитичната лаборатория към Националната служба за съвети в земеделието - София. Всяко подценяване на правилния избор и оценка на пригодността на почвата съобразно изискванията на овощните култури води до непоправими грешки, а оттук и до значителни загуби на дългосрочни инвестиции. (от в. Фермер новият)