Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
16.09.2003 г.

Проучете почвата, овошките имат изисквания

16-09-2003 г. На кисели почви (рН 4,6-5,0) може да се отглеждат също така сливата, ягодата, касисът, малината и къпината. Почви с рН под 4,5 са непригодни за отглеждане на овощни култури. Приема се, че при съдържание на активен калций до 4-5 на сто може да се отглеждат всички овощни видове с изключение на прасковата и дюлята, за които горната граница е 1,5 на сто. За успешното отглеждане на овощните растения съществено значение имат нивото и динамиката на подпочвената вода.В ябълкови, крушови и дюлеви градини нивото на подпочвената вода трябва да бъде под 1,5-2,0 м, а за костилковите (слива, череша, вишна, кайсия и праскова) - под 2,5-3,0 м, тъй като те са чувствителни на преовлажняване. Най-чувствителни на излишна влага в почвата са черешата, бадемът, кайсията и прасковата. При покачване на нивото на подпочвената вода в зоната на разпространение на основната коренова система, почвеният въздух се измества и растенията се задушават, а впоследствие засъхват и преждевременно загиват. Когато подпочвената вода е средно или силно минерализирана (с вредна концентрация за овощните култури), нивото й трябва да бъде под 3,0 м, тъй като солите на засолената почва и подпочвена вода действат токсично за корените на растенията. Особено вредни са хлоридите, сулфатите, натриевите и магнезиевите карбонати. Установено е, че овощните култури имат нормален растеж и плододаване при съдържание на водоразтворими соли в почвата не повече от 0,3 на сто. Смята се, че най-устойчиви към засолени почви и подпочвени води са джанката и дюлята, а най-силно чувствителни - крушата и черешата. Вегетативните подложки са по-силно чувствителни на засоляване, отколкото семенните. Заблатените, засолени и силно ерозирани почви са неподходящи за отглеждане на овощни култури. Когато се налага повторно да се засаждат овощни дървета на земи, които преди това са били заети с овощни градини, е необходимо 3-4 г. Да се отглеждат едногодишни или многогодишни полски култури с оглед оздравяване на почвата и като превантивна мярка срещу почвената умора. За да се установи пригодността на почвата за успешното и ефективно отглеждане на овощни култури, е абсолютно необходимо предварително да се направи агрохимичен анализ. Изследванията се извършват в аналитичната лаборатория към Националната служба за съвети в земеделието - София. Всяко подценяване на правилния избор и оценка на пригодността на почвата съобразно изискванията на овощните култури води до непоправими грешки, а оттук и до значителни загуби на дългосрочни инвестиции. (от в. Фермер новият)

Проучете почвата, овошките имат изисквания
11565
 

Последни материали
Виж
Акця
Държавно горско предприятие дарява сок от арония за Червения кръст
Други държави вече го прилагат
Законопроект предлага да се публикуват електронно и ежедневно цените на храните във веригите
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
ЕК обмисля дълбоки промени в ОСП
Фермерите в ЕС са готови за лятна битка за милиарди евро судбисии
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Оферта
Министър Тахов да отвори ЦКС-магазините за краставиците на Кабуров
Свързани материали
Виж
Акця
Държавно горско предприятие дарява сок от арония за Червения кръст
Други държави вече го прилагат
Законопроект предлага да се публикуват електронно и ежедневно цените на храните във веригите
Важно!
Компостът прави културите устойчиви на болести и вредители
ЕК обмисля дълбоки промени в ОСП
Фермерите в ЕС са готови за лятна битка за милиарди евро судбисии
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Климатичните промени засягат два пъти по-бързо Азия
Оферта
Министър Тахов да отвори ЦКС-магазините за краставиците на Кабуров
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини