Пазарът на европейската пшеница се издигна над ценовото дъно

Доналд Тръмп иска да „направи американското земеделие отново велико“

26.07.2024 г.

Пазарът на европейската пшеница се издигна над ценовото дъно

В предишния ни пазарен обзор (Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу) коментирахме как изненадващо високите прогнозни данни на USDA  повлияха за рязкото понижение на цените  на пшеницата на международните пазари. Ценовият спад тръгна от  борсата в Чикаго. Веднага след оповестяването на новите числа на 12 юли цените на пшеницата там пикираха  надолу и  на 16 юли се сринаха до най-ниското равнище от март 2024 г. насам - $193/т. 

Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу

Сривът на американските котировки рефлектираха и върху европейските пазари.  В четвъртък, на 11 юли при закриване на борсата в Париж (Euronext) септемврийският контракт пшеница се търгуваше по EUR223/т, а в понеделник 15 юли септемврийския фючърс атакуваха ниските априлски стойности EUR212/т. Зоната на  подкрепа обаче, издържаха на спекулативния натиск  и  на 24 юли борсата затвори  на равнище EUR222,50/т.

Цена пшеница, борса, Париж

Физическият пазар беше по-динамичен. По данни на Международния съвет по зърното (IGC) на 11 юли френската мелничарска пшеница (EU France Grade 1) се котираше на база FOB Руан по $236-238/т, на 16 юли цената ерозира до $230/т, но на 23-24 юли френското зърно се изкачи до $242-243/т или EUR223/т FOB Руан (около EUR260/т – 24.07.23 г.).

Бързото заличаване на тридневния ценови спад се обяснява главно с информациите за компрометирана от неблагоприятното време френска реколта, излизането на големите купувачи на пазара и  сухото и горещо време в черноморския регион.

Делът на посевите от зимна мека пшеница в „добро и отлично състояние” съгласно доклада на FranceAgriMer в рамките само на една седмица спадна с  5 пункта в сравнение с предходния седмичен период от 57% до 52% (80%  преди една година). Освен това поради дъждовното време жътвата във Франция  изостана значително  от нормалния за сезона график. Към 16 юли меката зимна пшеница е била прибрана само  от 14% от площите, в сравнение с 51% към същата дата на миналата година. Експертите очакват, че  производството на мека пшеница в страната през 2024 г. ще намалее с 15,4%  до 29,7 млн. тона.  

Според европейските търговски източници през миналата седмица  Държавната алжирска конфедеративна служба по зърното (OAIC)  е закупила чрез международен търг от 700 до 800 хил. тона мека пшеница с произволен произход. Официална ценова информация по сделките липсва, но в търговските среди се говори, че покупните цени се движат в границите $241 to $244 за тон C&F.   Участниците в зърнената търговия в Европа с голям интерес коментират резултата от мащабния египетски търг (770 хил. т), в който  се  наложи руската пшеница (720 хил.тона), но отново в съдружие с  българското мелничарско  зърно (50 хил.тона) и то при много конкурентна крайна цена  от  $237,6 за тон C&F (стойност и фрахт ). 

Към 22 юли в Украйна бяха  реколтирани 15 млн. тона зърнени и маслодайни култури, в това число  10,3 милиона тона пшеница, при среден добив 3,92 тона от хектар (4,12т/ха през същия период 2023 г.). Първите данни за прибирането на новата украинска  реколта говорят за  възможни проблеми с качеството на зърното през 2024 г. За влошено качество на пшеницата от новата реколта информират и от  руския пазар. В случая става въпрос за по-ниско в сравнение с миналогодишното  съдържание на протеин в пробите от досега ожънатото зърно.

Цените на продавачите на украинска пшеница 12,5% протеин на фобна база се движат  около $220/т черноморско пристанище, а цената на руската пшеница 4 клас (12,50% протеин ) на база FOB Новоросийск  - около   $217-218/т  ($235-240  - 24.07.23 г.). 

Положението на европейския пазар  е доста несигурно. От една страна проблемите с новата реколта в ЕС и преди всичко във Франция и Германия подкрепят цените, но липсва активна експортна реализация на зърното.

В коментара на един от водещите европейски анализатори четем: ”Темпото на прибиране на реколтата във Франция е неравномерно, с гръмотевични бури през уикенда и дъждовен период, който започва във вторник. Началото на жътвата в Германия и Полша също е затруднено от дъждовете. Пазарите са напрегнати в очакване на лоша европейска реколта от пшеница през 2024/25 г. Притесненията по този въпрос са доста значими и  подкрепят цените на Euronext, въпреки очевидната липса на експортната конкурентност на пшеница от  западноевропейски произход.  От друга страна и  реколтната преса в САЩ има негативен ефект върху цените в Евросъюза, като впрочем и прогнозите за влошаване на макроикономическите показатели на Китай голям купувач на европейското зърно.

Влиянието на американския фактор върху цените на зърнените храни е разнопосочно най-вече в светлината на изборите на американския президент.  Оттеглянето на Джо Байдън от президентската надпревара  според анализатори прави по-несигурна победата на Доналд Тръмп, а следователно намалява и шансовете за търговска война с Китай. От друга страна,  Доналд Тръмп тези дни декларира, че иска да "направи американското земеделие отново велико" ("Make American agriculture great again"), а това определено e знак в подкрепа на пазара.

Игор Валентович

Sinor.BG

Споделяне на сайта