Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове

27.07.2020 г.

Кога се бере крушата за здрави и сочни плодове

Развитието и узряването на крушовите плодове е свързано със сложни морфолоични, биологични и анатомични процеси, в резултат на което се формират типичните качества на всеки плод. При по-ранните сортове тези промени практически приключват до беритбата и по-лесно се определя срокът на провеждането й. При късните есенни и зимни сортове, консумативната зрелост настъпва по-късно след беритбата. Преждевременно обраните плодове остават по-дребни и по-лошо оцветени. Не могат да придобият най-добрите вкусови качества, а през периода на съхранението завяхват и са по-чувствителни към различни физиологични болести. Закъсняването с беритбата се отразява върху количеството на добива, голяма част от плодовете опадат преждевременно. Късно обраните плодове се съхраняват по-трудно.

Показателите, които се използват за определяне срока на беритбата, са различни и само комплексното им използване помага за по-точно определяне срока.

Един от тези показатели е свързан с изменение цвета на плодовата кожица и месото. При узряването хлорофилът се разпада, получава се и допълнително оцветяване, специфично за различните сортове. Зеленият цвят преминава в различни нюанси на жълтия и при някои сортове се появява и допълнително оцветяване. Трябва да се има предвид, че при някои крушови сортове, като Хардиева масловка, Боскова масловка и др. плодовете почти изцяло са покрити с допълнителна кафеникава коркова окраска и основният цвят почти не се вижда. Това доста затруднява оценката по промяната на окраската на плода.

Плътността на плодовото месо е другият показател за определяне времето на беритбата. В процеса на узряване протопектинът, който свързва клетките, се хидролизира и се получава разтворим пектин. В резултат на това плодовете омекват.

Лесното отделяне на плодната дръжка от клонката и потъмняването на семената са широко използвани показатели за определяне на беритбената зрелост. В повечето случаи узрелите плодове лесно се откъсват от клонките, но има случаи, когато плодовете се откъсват лесно и преди да са напълно узрели, а при някои и узрелите плодове не се отделят лесно от клонките. С узряването на плодовете семената от светли и светлокафяви придобиват тъмнокафяв до черен цвят.

Sinor.BG

Споделяне на сайта