Фермери от Централна и Източна Европа поискаха от ЕС увеличаване на субсидиите

С протестна акция в Брюксел

15.12.2018 г.

Фермери от Централна и Източна Европа поискаха от ЕС увеличаване на субсидиите

Фермери от Литва, Латвия, Полша, Словакия и Чехия проведоха протестна акция в Брюксел с искане за повишаване на субсидиите за страните им до средните в Европейския съюз, съобщи Литовското национално радио. Няколко от участниците в протеста с плакати, призоваващи за спиране на дискриминацията по отношение размера на плащанията, и със знамената на Литва и Латвия достигнаха и до сградата на Европейския парламент. „Искаме директните плащания за фермерите от нашите страни да бъдат увеличени до 266 евро за обработваем хектар, това е средният показател за ЕС”, обясни председателят на Селскостопанската камара на Литва Арунас Свитоюс. В момента тази субсидия за литовските фермери е 166 евро, като в настоящия вариант на бюджета на ЕС за следващия програмен период се планира тя да нарасне до 204 евро през 2027 г. Именно срещу този проектобюджет протестират фермерите.

„Президентът на Литва Даля Грибаускайте се срещна с нас. Тя посочи, че може да използва правото си на вето при гласуването на бюджета”, изтъкна Свитоюс. От медията отбелязват как вече няколко пъти Грибаускайте припомня, че 14 години след влизането на страната в ЕС общността не изпълнява съгласуваните и единодушно потвърдени още през 2013 г. ангажименти литовските фермери да не бъдат подлагани на дискриминация по отношение на размера на директните плащания.

Преди няколко години в знак на несъгласие с финансовата политика на ЕС фермери от балтийските държави предприеха „тракторен поход” до Брюксел, където тогава се решаваше разпределянето на бюджета на общността за програмния период 2013-2020 г. Тогавашната акция обаче не доведе до особена промяна в изразходването на европейските средства.

Sinor.BG

Споделяне на сайта