Начало » Новини » Света
08.12.2018 г.

Жълтите жилетки причиниха загуби от над 13 милиарда евро на агросектора във Франция

Потребителите променят навиците си на пазаруване, увеличавайки поръчките онлайн
Жълтите жилетки причиниха загуби от над 13 милиарда евро на агросектора във Франция

Протестите на „жълтите жилетки” и причиненото от тях нарушаване на нормалния ритъм на живот във Франция нанесоха загуби от над 13 млрд. евро на местните фермери и търговци, обявиха от френската Национална асоциация на компаниите от  сектора на селското стопанство и храните, цитирани от ТАСС.

„Блокирането на пътищата и останалите акции на протестиращите „жълти жилетки” през последните 3 седмици поставя под заплаха дори оцеляването на предприятията от бранша. И това се случва при подготовката за коледните и новогодишните празници, които обикновено ни осигуряват не по-малко от 20% от оборотния капитал”, обясни говорител на асоциацията. По думите му това „вече доведе до изключително тежки последици – към момента продукция за много милиарди евро се оказа негодна за реализация”. „Общият размер на финансовите загуби може да достигне 13,5 млрд. евро, като ще засегне основно дребните и средни предприятия от бранша”, добави той.

Данни на асоциацията сочат, че щетите са следствие от „дезорганизацията на производството, довела до техническа безработица”. Стигнало се е и до „пълно прекъсване на връзките с търговските вериги” – отказани са били поръчки, а някои от големите супермаркети вече са потърсили компенсации за недоставените стоки или за значителното закъснение при получаването им. Сериозно е пострадал и износът на продукти за чужбина.

„Искаме френските власти да вземат мерки за колкото се може по-бързото прекратяване на блокирането на пътища, предприятия и магазини. Необходимо е също събитията в страната да бъдат квалифицирани като „извънредни обстоятелства”, за да се попречи на начисляването на глоби от клиентите на предприятията и компаниите от селското стопанство и храните. Секторът ни е в опасност и някои предприятия вече не са в състояние както да произвеждат продуктите си, така и да извършват доставките им”, изтъкват от организацията.

Протестите доведоха и до неочакван страничен ефект – промяна в навиците на потребителите в страната, които увеличиха покупките онлайн, за да избегнат загубата на време в задръстванията, съобщи френският ежедневник „Пари Мач”. Проучване на местните компании за пазарни анализи Perifem и Opinionway, публикувано през този месец, сочи, че 56% от французите над 18-годишна възраст са променили навиците си за пазариване по Коледа или възнамеряват да го направят именно заради „жълтите жилетки”. На „черния петък” 43% от жителите на страната са предпочели да пазаруват онлайн, вместо да обикалят магазините, а 30% са заявили, че не влизат толкова често в търговските обекти напоследък заради блокираните улици. За 29% от запитаните спадът е обусловен от страха да не попаднат в обсега на сблъсъците между силите на реда и протестиращите.  

Жълтите жилетки причиниха загуби от над 13 милиарда евро на агросектора във Франция
15821
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
За пръв път от 100 години изнесените количества са повече от реализираните на местния пазар
Действията на жълтите жилетки сринаха продажбите на шампанско във Франция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини