Начало » Снимки
Повече щъркели спрямо броя им преди 10 г. отчете БДЗП
Над 200 доброволци, служители на БДЗП и приятели на птиците и природата се включиха в Голямото преброяване на гнездата на белия щъркел в България, което се проведе през 2014 г. Инициативата е част от VII Международно преброяване на този толкова обичан от хората вид. То се провежда на всеки 10 г. в цяла Европа. У нас мащабната кампания се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), а в световен мащаб от NABU (BirdLife Германия). Целта е да бъдат събрани данни за цялата световна популация на белия щъркел, който е един от най-добрите индикатори за състоянието и качеството на околната среда, в която живеем и ние хората.
По време на преброяването, което се провежда в две поредни лета – 20142015 г., се обхождат хиляди населени места и се описва всяко щъркелово гнездо – дали птиците са се завърнали от Африка и са загнездили, дали имат малки и колко са те и къде се намира гнездото – върху дърво, комин, църква, ел. стълб.
През 2014 г. 20 организирани от БДЗП екипа успяха да преброят общо 1932 щъркелови гнезда от 45 общини в областите Русе, Велико Търново, Враца, Бургас, Варна, Хасково, Ямбол, Сливен, Пловдив, София, Благоевград, Монтана и Кюстендил. Общият брой на активните гнезда в преброените общини през 2014 г. е 1775 гнезда, в които успешно бяха отгледани 3923 малки.
„Почти във всяка община има тенденция към увеличаване на гнездящите бели щъркели, в сравнение с данните от предходното преброяване през 2004-2005 г. Надяваме се, тази положителна тенденция към нарастване да се запази и за останалите населени места, които ще бъдат посетени следващата година.“ коментира националният координатор на преброяването на белия щъркел в България Свилен Чешмеджиев от БДЗП.(автор на снимката Даниел Митев)
Последни
Обяви
Виж
ВРЕМЕТО
Виж
Анкети
Виж
Фирмите в бранша (каталог)
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София  |  Трактори Кубота  |  Книжарница  |  АГРОВЕСТНИК  |  
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини