Как родопското село Момчиловци се прочу с млякото си в Китай
Освен в Япония българското кисело мляко отдавна е известно и в Китай, където от 2008 г. се произвежда продукт, върху чиято опаковка ще видите името на родопското село Момчиловци. Патентът за българската млечно-кисела бактерия „Лактосбацилус Булгарикус” е купен от компанията „Брайт”, като техният продукт е подсладен според азиатските вкусове. През 2012 г. този продукт печели и награда на международното изложение "Моно селекшън" в Китай. А българска емигрантка от Момчиловци се явява емисар на качественото българско мляко, което през годините е доказало здравословния си ефект.br
Днес при всяко посещение на китайски туристи в красивото родопско село се сервира българско мляко, гарнирано със сладко от боровинки, къпини и други планински плодове.br
За историята на българо-китайското сътрудничество може да научите повече от историческия музей в Момчиловци.