07-02-2007 г. Най-добрия начин за отглеждането на праз е с разсад. Разсадът може да се отглежда в къщи, без да се пикира. В края на февруари, началото на март семената се засяват в пластмасово сандъче за разсад, пълно с почвена смес. Върху влажната почва се правят браздички с дълбочина и ширина 1 см и на разстояние 3-4 см. Семената поставете с пинсети на дълбочина 0,5-1 см на разстояние едно от друго на 1 см. Веднага след появата на първите поници поставете съда с разсада до прозореца, на слънце. Ако почвата е достатъчно плодородна, грижите са само редовно поливане с топла престояла вода. Ако растенията са слаби и бледи, необходимо е подхранване 1-2 пъти с комплексен водоразтворим тор (1 ч.л. на 1 л вода). Когато се появи 3-ти истински лист, листата се подрязват на 1/3-1/2 от дължината. В началото на май закаленият разсад се засажда в почвата. 1-2 седмици преди това се подготвя висока леха – не по-малко от 20 см и широка около 1 м. На всеки кв.м се изсипва по 1-1,5 угнил оборски тор или компост, 1,5-2 чаши дървесна пепел и 2 с.л. комплексен тор с микроелементи. Почвата се прекопава с права лопата и се подравнява. В деня на разсаждането на дълго на лехата се правят 2 бразди с дълбочина 15 см на разстояние 40-50 см една от друга. Преди засаждане листата и коренчетата се скъсяват на 1/3 и се потапям в сметаноподобна смес от глина и оборски тор, за да не изсъхват коренчетата. При засаждане следете точката на растеж (мястото, където листата излизат от стъблото) да е малко над дъното на канавката, а корените да не са се обърнали нагоре, като дупките се правят със садило. Според степента на растеж, за да се получи удължено, избелено стъбло, постепенно канавката се запълва с пръст от междуредието. Грижите за праза се свеждат до поливане, подхранване и загърляне. Лукът реагира много добре на подхранване, което е много необходимо в стадий 5-6 лист, когато започва активно да расте стъблото. Подхранването е не по-малко от 3 пъти с разреден пресен оборски тор (1:10), 1-2 с.л. минерални торове на 10 л вода. За храна младите растения могат да се използват още от началото на юли. Празът се прибира през октомври, преди да настъпят студовете.