15-01-2007 г. 30 октомври е срокът, в който те трябва да отговорят на изискванията за опазване на околната среда - Г-жо Бъчварова, как се развива пазарът на свинско месо след празниците? - След Новогодишните празници има задържане на пазара на свинско месо. Животните са достатъчно, но няма търсене. Важен е също фактът, че България се присъедини към Европейския съюз и пазарът ни сега е отворен за внос на животни от страните-членки. Оттук нататък все още не е ясно как ще се развият нещата. Тенденцията следва лек спад на изкупните цени на свинско месо, но на пазара това не се отразява от страна на търговците. - Каква е в момента изкупната цена на животните? - В момента тя варира в границите на 2.40-2.35 лв. за килограм. - Как ще се отрази членството на България в ЕС на сектора? - Много важен фактор е вносът. Досега в страната ни основно се внасяха обезкостени меса, които бяха насочени основно за месопреработвателната промишленост. В момента обаче пазарът на ЕС е едностранно отворен. Българските стопани нямат право да изнасят живи животни или месо за страните от съюза. В ЕС цените на свинското месо са още по-ниски от българските и при внос на такива продукти или животно, цената неминуемо ще се отрази на нашия пазар. Промяната в цените обаче ще става бавно, тъй като животните, които евентуално се внасят в страната ни, ще се оскъпяват от транспортните разходи. В момента поголовието у нас наброява 1,1 млн. животни, които се използват предимно за разфасовка. Ако се внесат животни и от ЕС, със сигурност това ще затрудни българските стопани. От друга страна обаче ще създаде конкурентна среда, която неминуемо ще се отрази на качеството на нашите продукти. - При тези по-ниски цени, които се налагат от стопаните в ЕС, българските фермери ще могат ли да реализират някаква печалба от работата си? - Нашите цени са конкурентноспособни за себестойността на продукцията, тъй че и при по-ниски изкупни цени българските фермери ще оцелеят. - Какви са в момента изкупните цени в ЕС? - Цените в Общността са различни, но най- ниски са в Дания и Полша. В Полша например, изкупната цена се движи около 1 евро на килограм. Дано руските пазари се отворят за европейските прасета, за да може и нашият производител да просъществува. - Какви са другите трудности, които произтичат от членството ни? - Секторът не е равнопоставен у нас и в ЕС, защото европейските стопани получават косвени субсидии от земята, която ползват фермите им, докато у нас освен че не се подпомагат пряко, и повечето ферми не разполагат със собствена обработваема площ. Сред другите фактори е и опазването на околната среда. Това е много голям проблем за големите ферми у нас, които са строени със система за водно почистване. Сега те трябва или да сменят системата за почистване на предприятията, или да въведат система за преработка на отпадните води. В ЕС фермите използват системата за почистване чрез водни възглавници. Въвеждането й у нас обаче ще коства много инвестиции на големите ферми и има опасност част от тях да бъдат закрити поради тази причина. Освен това за изпълнението на тези предписания сроковете, които са дадени от страна на ЕС, са неизпълними. Всичко това трябва да бъде сторено до 30 октомври 2007 г. - Какъв е изходът тогава? - Правителството трябва да договори гратисни срокове за изпълнението на тази задача, за да може и фермите за изпълнят условията. - А малките ферми ще оцелеят ли? - При тях проблемите са от друго естество. Там актуални са въпросите за хуманното отношение към животните, както и изпълнението на фито-санитарните изисквания. С помощта на държавата обаче трябва да търсят начини за оцеляването на сектора. Интервюто взе Юлиана Димитрова