Начало » Важно за фермера » Животновъдство
12.12.2006 г.

Репродуктивни нарушения при свинете

Свинята трябва да наддаде 35-40 кг по време на бременността и да има 18-20 мм гръбна сланина при опрасването, за да осигури добра млечност и продуктивност през целия си живот. Слабите свине са по-често подложени на проблеми с копитата и с краката, докато угоените свине пък могат да не ядат достатъчно по време на лактацията. Затова свинете трябва да се хранят адекватно по време на бременността и лактацията (таблицата) (по Udomprasert & Poolperm, 2006). Ремонтните свине, които имат недостатъчно гръбна сланина, показват по-слабо и по-кратко зачервяване и отичане на вулвата при настъпване на пубертета в сравнение със свинете с повече гръбна сланина. Те имат забавен пубертет и това може да е част от причините за малкия размер на прасилото. Ремонтни свине, получавали 6 mg/ден рекомбинантен соматотропин от 80 до 114-ия ден от бременността, раждат повече мъртви поради увеличения размер на прасетата. Обаче живородените са по-големи и нямат хипогликемия и ацидоза при раждането.

Прилагането на PG-600 (Intervet) след отбиването на свинете съкращава със 17 часа сервиз периода (периода от отбиването до осеменяването), но броят на живите ембриони не се увеличава значително. Altrenogest (Regumate, Intervet) се използва широко за синхронизиране на еструса при ремонтни свине. В продължение на 18 дни те получават по 20 mg (5 мл) Altrenogest като топдресинг (поръсване върху фуража), на 3-ия ден след спирането му се инжектират с 500 UI Chorulon (Intervet) и след 5-6 дни се появява еструсът. Получени са добри резултати и без Chorulon. Постигнато е успешно синхронизиране на ремонтни свине на 236±6,9 - дневна възраст с Altrenogest 20 мг дневно в продължение на 14 дни, след което се спира и се осеменяват при разгонване в рамките на 6 дни. Използването на Altrenogest за синхронизиране на еструса при ремонтните свине увеличава броя на отбитите прасета. Предизвикан е пубертет в недостигнали пубертета (182-дневни) свинки чрез инжектиране с PG-600. На втория еструс след третирането всички параметри (брой циклиращи свинки, брой жълти тела, средна концентрация на прогестерон на 8-ия ден след еструса) са били еднакви при третираните и контролните. Интраутеринното осеменяване с 500 милиона сперматозоиди в 20 мл разредител или 100 милиона сперматозоиди в 10 мл разредител намалява значително размера на прасилото и заплодяемостта (ефективните опрасвания) в сравнение с традиционното осеменяване с 2 билиона сперматозоиди в 80 мл разредител. Използвана е и замразена сперма за интраутеринно осеменяване. Стимулирането на цервикса след вкарване на семенната течност подпомага овулацията или пасивния транспорт на спермата чрез увеличаване на контракциите на матката или и двете едновременно.

Стимулацията на цервикса се постига, като след инфузия на семенния материал се прави масаж на цервикса, като се отстранява само канюлата и с катетъра, все още в цервикса, се правят кръгови движения за 5 секунди, след което се изважда катетърът. Нивото на кортизола е по-високо при естествено запложданите (покривани) свине в сравнение с изкуствено осеменяваните традиционно или интраутеринно. Простагландинът F2 алфа се увеличава при изкуствено осеменяваните и не се увеличава при покриваните. Тъй като при покриваните свине размерът на прасилото е по-голям, се предполага, че повишаването на концентрациите на кортизол потиска синтезата на простагландин.

Ефективните опрасвания се намаляват с 5 на сто, когато свинете се съберат в група (общ бокс) 14 дни след осеменяването. Боят между свинете в периода на имплантация е причина за загуба на ембрионите. От 13 до 23 на сто от свинете имат удължен (между 7 и 22 дни) сервис период (от отбиването до осеменяване), дължащо се на разгонване по време на лактацията. Намерена е аденомиоза в много свине след осеменяването и броят се увеличава в следващите бременности. Това корелира с появата на малки ембриони, които могат да умрат (резорбция, мумификация), или да се родят слаби. Инжектирането на окситоцин веднага след раждането на първото прасе съкращава родилния процес и намалява нуждата от помощ, без да увеличава мъртвородените и смъртността след раждането.

Използването на окситоцин при свинете с атония обаче увеличава раждането на мъртви. Прилагането на простагландини при свинете в края на бременността предизвиква лутеолиза (разтапяне на жълтото тяло) и опрасване в рамките на 36 часа. Това позволява на фермера по-добър контрол на процеса на опрасването и оформянето на прасилата в желаното от него време. За синхронизиране на опрасването е инжектиран Cloprostenol (Preloban, Intervet) по 75 mg в 7 часа на 113-114-ия ден от бременността и окситоцин 10 UI след 24 часа. Същият ефект се постига и без окситоцин, а ако Cloprostenol се инжектира около вулвата, дозата може да се намали наполовина. Получават се по-добри серологични и репродуктивни резултати при ремонтните свине, ваксинирани с Porcilis parvo (Intervet), отколкото с другите ваксини. От в. Фермер

Репродуктивни нарушения при свинете
11084
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Премахват се ограниченията за клане
Регламентират пасищно отглеждане на свине от Източнобалканската порода
През този сезон наличието на трихинела при диви свине е голяма
БАБХ моли ловците да не подценяват трихинелозата
Глобиха цяла дружинка за нерегламентиран лов на дива свиня
Не са установени нарушения и регистрирани инциденти
Над 3000 ловци бяха проверени при първия групов лов на дива свиня
БАБХ напомня на ловците да предават проби за АЧС и трихинелоза от отстреляните свине
От ИАГ призовават ловците да бъдат отговорни и им пожелават добра слука
Открива се груповият лов на дива свиня и ловът на местен дребен дивеч
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини