Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
05.12.2006 г.

Шиитаке - императорът на гъбите

Лекари и пациенти от цял свят твърдят, че японската гъба с латинско наименование Lentinus edotes е чудесно лекарствено средство срещу рак, цироза на черния дроб, язва на стомаха, хепатит В, хипертония

Древна японска легенда разказва, че шиитаке е гъба, която с отглеждала само в двора на императора на тайно място. Млад ловец проникнал в именията и откраднал малко гъби. Дал ги на стара и болна жена, за да я спаси от глад. Старицата яла от шиитаке и се превърнала в млада красавица. Греховно тя се влюбила в ловеца, но той бил верен на скромната си любима годеница Син Лян. Пренебрегнатата хубавица го издала на императора и младият ловец бил обезглавен. Ревнивката осъзнала, що за зло е сторила, откраднала главата и гледайки мъртвите очи, целувала студените устни и я понесла през гората. От главата капела кръв по тревата и по пъновете на дърветата. И там започнала да никне шиитаке - вече не била привилегия и тайна само на императорския двор.

В Япония и Китай още преди две хилядолетия са лекували туморни заболявания. Древните лечители в тези страни са знаели, че освен с билки хората може да бъдат лекувани с... гъби. Китайският лечител Ву Син е описал лечебните свойства на над 100 вида гъби, като посочва, че лечебните им свойства са много по-силни от тези на билките, а гъбата шиитаке нарича "гъбен жен-шен". Клиничните изследвания, които се правят днес с японските гъби шиитаке, мейтаке, рейши, кордипцес и др., и епохалните открития на фитонцидите и полизахаридите в тях насочват биохимиците към царството на гъбите, и то не напразно. Трябва смело да заявим,че фунготерапията (лечението с гъби) е медицината на ХХI век.

Природата е определила на гъбите място не само като храна на хората и животните, а като тяхна незаменима аптека (за съжаление българите познават гъбата само в тенжерата и тигана,а трябва непременно да знае, че повече от 70 на сто от гъбите - пържени, варени, готвени или мариновани, губят повече от 80 на сто от своите лечебни качества). Като пример ще посоча само, че елените, мечките и много други горски животни ядат мухоморка, за да се лекуват различни болести, включително от тумори. Това естествено те правят инстинктивно. Гъбите пачи крак унищожават чревните паразити, манатарките са неоспоримо антивирусно и антимикробно средство, масловката възстановява зрението. Ние трябва задължително да се научим да използваме гъбната флора за лечебни цели. Д-р Филипова посочва като примери иглолистната праханка като лечебно средство срещу туберкулозата, с екстракт от манатарка се лекуват замръзналите части на тялото, с пумпалката - нервните заболявания и зрението, смръчкулата - при ставни заболявания, лютивата млечница - при камъни в бъбреците и очна инфекция, спиртен извлек от изсушена веселка - при гастрити и други болести на стомашно-чревния тракт, ставни заболявания и различните форми на тумори, пънчушката като слабително средство. Но това са въпроси извън темата.

Японската гъба шиитаке, доказано от най-авторитетните научни медицински институции, е гъба с много силен имуностимулиращ ефект. Тя е модификатор на биологична реализация и стимулира действието на макрофагите и Т-лимфоцитите, те стимулират образуването на ИНТЕРЛЕВКИН, който унищожава туморните образувания и повишава клетъчно-унищожителната им активност. Гъбата шиитаке стимулира възможността на организма да се бори с туморните образувания и да ги предотвратява. Шиитаке е гъбата, която има най-високи противотуморни качества. През 1981 г. на конгреса на Обществото на микробиолозите унгарският учен д-р Л. Рети в колектив доказва въздействието на гъбата шиитаке върху раковите клетки и че това е вече научен факт.

Изследванията в тази насока са направени през 1969 г. от д-р Тестуро Иакава от университета Пордюнов в Токио, който доказва спирането на развитието на тумора от 72 до 92 на сто. През следващата година в научна статия се описва ефектът на силното въздействие на отделните полизахариди, съдържащи се в гъбата шиитаке, на които се дава наименованието ЛЕНТИНАН. Действието на този полизахарид продължава да служи като стимулант за учените в търсенето на методи за борба с болестта.

Откритият в гъбата шиитаке полизахарид-"ЛЕНТИНАН" има категорично доказана противотуморна активност, много пъти по действена в сравнение с всички досега известни растителни препарати. Последните изследвания доказват, че Лентинан е полизахаридът Д-глюкан, който се свързва с повърхностния слой на лимфоцита или със специфичния суроватъчен белтък,който активира микрофаги и други ефекторни клетки. Това води до увеличаване и произвеждане на антитела.Следователно канцеростатичният ефект е резултат на активизацията на имунната система на болния. Оказва се,че твърдението на японския професор Токи Мори е вярно: "Във всички организми някои клетки се израждат в ракови и организмът изработва особен ензим - ПЕРФОРИН, който проследява изродените клетки и ги убива, прониквайки в цитоплазмата им.В млада възраст организмът изработва достатъчно количество перфорин.След 40 години производството му от организма спада, докато изцяло спре. Полизахаридът ЛЕНТИНАН, който се съдържа в гъбите шиитаке, стимулира организма за изработката на перфорина, с което дава мощен тласък на заболелият организъм. По този начин шиитаке, а и много други дървесни гъби като ВЕСЕЛКАТА например не унищожават раковите клетки, а само връщат към живот така наречените от изследователите агенти 007.

Шиитаке - императорът на гъбите
19084
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Технологичният процес е разработен на основата на най-новите научни и практически постижения
Производител на мицел за гъби шиитаке, кладница и печурка
Шиитаке - императорът на гъбите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини