14-11-2006 г. Рибните отпадъци имат стопански ефект при угояването на прасета. За храна на животните се използват предимно вътрешности и хриле, тъй като те са богати на незаменими аминокиселини, особено лизин, витамини, микроелементи. Най-голям стопански ефект се получава, когато рибните отпадъци се дават в периода на растеж (20-80 кг живо тегло). Тогава организмът има най-голяма нужда от животински протеин. В Австралия е разработена схема за оползотворяване на тоновете отпадъци от преработената риба, а получените продукти се използват за наторяване в селското стопанство. Този тор е по-евтин и съдържа точно определена концентрация от фосфор. Не вреди на природата и обогатява почвата. В САЩ отбитите прасета през първия месец задължително се изхранват с 2-3 на сто рибено брашно в смеската. Много важно е рибните отпадъци да се съхраняват пресни или консервирани. Заедно с рибните отпадъци се дава и концентрирана смеска от царевица - 40 на сто, (ечемик), пшеница - 40 на сто, пшенични трици - 10 на сто, слънчогледов шрот - 8 на сто, креда - 1,5 на сто, сол. Рибните отпадъци се изключват при достигане на угояваните животни около 80 кг живо тегло. Това се прави два месеца преди края на угояването, за да се избегнете миризмата на риба в месото на отглежданите животни. Концентрираната смеска се дава два пъти на ден. Прибавя се половината от предвиденото дневно количество рибни отпадъци към смеската за всяко хранене. Дават се под формата на каша, забъркани с малко вода. Рибните отпадъци се съхраняват и предлагат последно време под формата на риботрицин, който представлява 60 на сто изсушени рибни отпадъци и 40 на сто пшенични трици. От в. Фермер