Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
08.11.2006 г.

Джибрите – или бързо изваряване, или правилно съхранение

08-11-2006 г. Останалите след оттакането на червените вина джибри съдържат около 15 процента вино, дрожди, бактерии, минерални и органични вещества, поради което представляват благоприятна среда за развитие на оцетно-кисели бактерии. Те разграждат алкохола до оцетна киселина, плесени и други болестотворни микроорганизми, които влошават качеството на ракията. Ето защо от технологична и икономическа гледна точка най-добре е джибрите да се изваряват веднага след отделянето им от виното. В това състояние от тях се получава добър рандеман ракия с добри вкусови качества. Когато няма възможност за бързо изваряване на джибрите, трябва да се положат грижи за правилното им съхранение. В домашни условия има два начина на съхранение: мокър и сух. Мокрият не е сигурен и не бива да се използва. Препоръчително е прилагането на сухия метод на съхранение. При него след оттакането на виното джибрите се трамбоват плътно за изгонване на въздуха. Още по-сигурно става съхранението, ако отгоре се поръси малко ситно счукан калиев метабисулфит. Джибрите се покриват с найлоново платно, върху което се посипва сух речен пясък с дебелина на пласта 5-6 см. Пясъкът притиска найлона плътно до джибрите и не позволява да се образуват въздушни “джобове”, в които могат да се развиват оцетно-кисели бактерии и други аеробни микроорганизми. Така съхранени, джибрите могат да издържат до пролетта. Независимо от това при първа възможност е добре да се изварят (това е особено актуално днес във връзка с въвеждането на новите акцизи за домашната ракия). Добре съхранените джибри имат нормален свеж вид и приятен мирис на вино. Ако се долови мирис на оцет – макар и да е слаб, при зареждането на казана на два-три пъти да се поръси с малко натриев бикарбонат (сода за хляб) или да се внесат 1-2 лопати дървесна пепел от огнището. Ако джибрите са много гъсти, в казана да се внесат 2-3 кофи вода, за да се предотврати образуването на загар по дъното на казана. Казанът не бива да се препълва, защото при дестилацията джибрите ще изкипят и ще преминат през лулата в охладителя и ракията, която се получи, няма да е приятна за пиене. Освен това лулата и серпантината се замърсяват, а те се почистват много трудно. А те трябва да се почистят непременно, защото и ракията от следващото изваряване ще бъде дефектна. При дестилацията да се спазва нормален режим, като се поддържа умерен огън в огнището. Ракията трябва да излиза на постоянна тънка струя без тласъци и на всяка цена да е студена. Това се постига чрез периодично отстраняване на горещата вода в охладителя и наливане на студена. За качеството на ракията от голямо значение е и своевременното отделяне на първака и патоките. От в. Фермер

Джибрите – или бързо изваряване, или правилно съхранение
41162
 

Последни материали
Виж
Ще има масови фалити
НАЗ очаква драматичен ефект от наказателните мита върху торовете от Русия
ДФЗ преведе 14.8 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша
МЗХ удължава срока за прием
До 13 юни ще се приемат стратегии по подхода ВОМР
Русия премахна минималната препоръчителна цена при износа на пшеница
МЗХ одобри 3 договора по ПМДРА за над 5,5 млн. лв.
От 24 май до края на месеца
Противоградната защита е готова за очакваните бури в следващите дни
Свързани материали
Виж
Ще има масови фалити
НАЗ очаква драматичен ефект от наказателните мита върху торовете от Русия
ДФЗ преведе 14.8 млн. лева по еко схемата за екстензивна паша
МЗХ удължава срока за прием
До 13 юни ще се приемат стратегии по подхода ВОМР
Русия премахна минималната препоръчителна цена при износа на пшеница
МЗХ одобри 3 договора по ПМДРА за над 5,5 млн. лв.
От 24 май до края на месеца
Противоградната защита е готова за очакваните бури в следващите дни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини