06-11-2006 г. Вече е от ясно по-ясно, че от 1 януари идната година пилешкото месо в България ще качи сериозно цената си и вече няма да е по джоба на всеки български гражданин. С една дума – мнозина наши сънародници ще се лишат от една сравнително евтина досега храна и ще трябва да чакат да дойдат празници, за да поставят печеното пиле на трапезата си. Това в доста голяма степен се отнася и до яйцата – по панагюрски, забулени или бъркани ще ги ядем все по-рядко, защото оскъдните финансови средства ще са ни нужни повече за ток, вода и лекарства. И така ще се стекат обстоятелствата, че май ще трябва да предпочетем пуешкото месо, защото ще ни излезе по-евтино. В България няма много пуйки, те са специалитет по-скоро на американските фермери. Ще ни се наложи да ядем повечко пуешки пържоли, кренвирши и различни други колбаси, които ще са по-евтини от тези, произведени от червено месо. В момента по магазините има подобни вкусотии, само че произведени от пилешко месо на цени между 3 и 3,30 лева за килограм кренвирши, от 4,50 до 470-4,80 лева за шпековите салами и до 6,50 лева за кило шункови птичи колбаси. Пуешките колбаси казват, че щели да са и по-евтини, защото това месо има най-висок рандеман – до 82 % чисто месо. И сега страната ни прави внос на пуешко месо, предимно от САЩ и Бразилия, което се използва най-вече за производство на колбаси и по-малко за пряка консумация. Едва ли обаче печената пуйка ще измести печеното прасенце на Нова година, колкото и голяма да е ценовата разлика между тях – предпочитанията имат вековна традиция, която трудно може да се преодолее. Месният пазар у нас е изграден именно на такива традиции, в доста голяма степен той е консервативен, поради което на него не успяха да пробият нито щраусовите меса, нито пъдпъдъчените кокалчета. Малко е вероятно съдбата на пуешкото месо да е по-различна.