Начало » Новини » Страната
06.11.2006 г.

Ще свикне ли българинът с пуешкото месо?

06-11-2006 г. Вече е от ясно по-ясно, че от 1 януари идната година пилешкото месо в България ще качи сериозно цената си и вече няма да е по джоба на всеки български гражданин. С една дума – мнозина наши сънародници ще се лишат от една сравнително евтина досега храна и ще трябва да чакат да дойдат празници, за да поставят печеното пиле на трапезата си. Това в доста голяма степен се отнася и до яйцата – по панагюрски, забулени или бъркани ще ги ядем все по-рядко, защото оскъдните финансови средства ще са ни нужни повече за ток, вода и лекарства. И така ще се стекат обстоятелствата, че май ще трябва да предпочетем пуешкото месо, защото ще ни излезе по-евтино. В България няма много пуйки, те са специалитет по-скоро на американските фермери. Ще ни се наложи да ядем повечко пуешки пържоли, кренвирши и различни други колбаси, които ще са по-евтини от тези, произведени от червено месо. В момента по магазините има подобни вкусотии, само че произведени от пилешко месо на цени между 3 и 3,30 лева за килограм кренвирши, от 4,50 до 470-4,80 лева за шпековите салами и до 6,50 лева за кило шункови птичи колбаси. Пуешките колбаси казват, че щели да са и по-евтини, защото това месо има най-висок рандеман – до 82 % чисто месо. И сега страната ни прави внос на пуешко месо, предимно от САЩ и Бразилия, което се използва най-вече за производство на колбаси и по-малко за пряка консумация. Едва ли обаче печената пуйка ще измести печеното прасенце на Нова година, колкото и голяма да е ценовата разлика между тях – предпочитанията имат вековна традиция, която трудно може да се преодолее. Месният пазар у нас е изграден именно на такива традиции, в доста голяма степен той е консервативен, поради което на него не успяха да пробият нито щраусовите меса, нито пъдпъдъчените кокалчета. Малко е вероятно съдбата на пуешкото месо да е по-различна.

Ще свикне ли българинът с пуешкото месо?
2457
 

Последни материали
Виж
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Другата седмица продължава да вали
От „Напоителни системи“ откриват поливния сезон за годината
Пшеницата може да падне под 200 евро за тон
Цените на пшеницата пикират надолу на фона на оптимистичните прогнози
Месец преди жътвата
Оптимистични прогнози за качеството на пшеничената реколта
Възнесение Господне
На Спасов ден започва подготовката за жътва
Свързани материали
Виж
Председател на Асоциация
Мартин Балулов: Снеговете във Варненско спасиха посевите, има надежда за реколтата
Как да изберем подходящ инкубатор за яйца?
Другата седмица продължава да вали
От „Напоителни системи“ откриват поливния сезон за годината
Пшеницата може да падне под 200 евро за тон
Цените на пшеницата пикират надолу на фона на оптимистичните прогнози
Месец преди жътвата
Оптимистични прогнози за качеството на пшеничената реколта
Възнесение Господне
На Спасов ден започва подготовката за жътва
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини