09-10-2006 г. Към 4 октомври изкупните цени на угоените прасета са в границите 1,40-3 лв. за кг живо тегло. Изкупуването е средно по 2,19 лева, съобщава Системата за агропазарна информация (САПИ). Повишение на цените има в Стара Загора с 32 %, в Пловдив – с 21 %, в Пазарджик – с 20, във Враца – с 13, в Кърджали – с 8 на сто. Поевтиняване от 14 % е регистрирано в Шумен и с 12 % - в района на Монтана. Изкупните цени на свинете майки се движат от 1,10 до 2,40 лв. за килограм (за сравнение - 1,80 лв. бе максималната цена през юли). Средната цена е 1,79 лв. срещу 1,56 лв. два месеца по-рано. Поскъпването в Стара Загора е с 45 %, в Хасково, - с 23, в Пловдив – със 17 , в Кърджали – с 13 на сто. Към 4 октомври цените на телета за месодобив са от 1,50 до 2,65 лв. за кг живо тегло, средната е 2,15 лева. Данните на САПИ показват повишение от 34 % в Пловдив, 22 % - в Пазарджик, 15 % - в Стара Загора, в Сливен и Хасково то е с 15 на сто. Само в Шумен е отчетено намаление с 5 на сто. От 4,10 до 5,60 лв. за килограм се движат едровите цени на свинското трупно-драно. Средната цена е фиксирана на 4,99 лв. В сравнение с юли увеличението е с 31 ст. на кило. Поскъпването е факт в Стара Загора с 16 %, в Кърджали и Хасково – с 12, във Варна- с 6 на сто. Свинският бут с кост се продава на едро между 5,40 и 7,50 лева. Средната цена на миналата седмица е 6,65 лв. (6,37 лв. е била през юли). За една седмица цените в Добрич и Хасково са рипнали с 6 на сто. На едро свинският врат с кост и котлетът се предлагат от 6,20 до 9,01 лв., средно за страната продажбите са по 7,21 лв. На пазара на едро килограм замразено пиле върви между 2,40-3,40 лв. (средна цена 2,80лв.). Увеличението спрямо миналата седмица е с 4,09 на сто. Яйца на едро са между 9 и 16 стотинки в зависимост от големината. И при тях има поскъпване - в Пловдив – с 19 %, в Пазарджик – с 13 и в Бургас – с 9 на сто. До 8,30 лв. стигна на дребно цената на килограм свински бут с кост. Средната цена за миналата седмица е била 7,12 лв. (6,97 лв. през юли) с ръст от 1,86 лв. само за седем дни. Кило свински врат с кост се търгува от 6,50 до 10,50 лв. 9,95 лв. бе достигнатата максимална цена през юли. Ръстът само за една седмица е 1,05 на сто. С 1,70 % е поскъпнало кило замразено пиле за една седмица. В момента средната цена е 3,04, продажбите на дребно са от 2,59 до 3,60 лева (при 3 лв. максимална цена през юли). В магазинната мрежа едно яйце се продава за 11-20 стотинки. Прави впечатление, че дори магазините, които имат славата на най-евтини и където купувачите се редят на опашка вдигнаха цените на месото. Фирма „ Р. Василева” в София, например продаваше допреди десетина дни кило свински врат с кост и котлет, свински бут и плешка без кост, по 6,40 лв. килограмът. На две стъпки цената бе повишена и вече е 7,80 лв. По-евтино, отколкото в други столични магазини, но поскъпването, което прави тази фирма, е показателно за общата посока на цените. Браншовици прогнозират, че след 1 януари 2007 година цените на кило месо ще се вдигнат между 10 и 30 на сто. И тук има обяснение, което звучи логично. За да отговорят на високите европейски изисквания месопреработвателните фирми инвестират много пари, което неминуемо ще се отрази и върху цените. Само че има една малка подробност. Поскъпването започва не от Нова година, а три месеца по-рано. Тоест до времето, когато се прогнозира поскъпване с 30 на сто, месото вече и без друго ще е космическо скъпо. Естествен е стремежът по всичко да заприличаме на европейци. Даваме ли си обаче сметка, че цените в ЕС и тук трудно може да се изравнят, защото няма как да станат равни и доходите. В такъв случай преработвателните фирми и търговците у нас не поемат ли твърде голям риск? При конкуренцията на вносните (и по-евтини) храни, които ще нахлуят у нас, няма ли сметките им да излязат криви?! Защото българският купувач ще си е пак същият – със същите финансови и потребителски възможности. И да иска – няма как да надскочи боя си по отношение на пари и покупки.