Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.09.2006 г.

Развитие на пшеницата през есенно-зимния период

26-09-2006 г. Пшеницата, най-важната селскостопанска култура у нас, се отглежда навсякъде с изключение на планинските райони с надморска височина над 1000 м. Над 99 процента от засетите площи се падат на меката пшеница. В България производството на твърда пшеница е слабо застъпено. У нас най-подходящите райони за отглеждане на зимната пшеница са средната равнинна част на Дунавската равнина, по-голямата част от Лудогорието и Добруджа, част от Софийското поле, Старозагорски, Ямболски, Карнобатски регион, Бургаската низина. В тях е съсредоточено и основното производство на културата. При климатичните условия на нашата страна вегетационният период на зимната пшеница е около 230-240 дни. Есенно-зимният период обхваща междуфазните периоди поникване, трети лист и братене. Пролетно-летният период обхваща междуфазните периоди - братене, изкласяване и узряване. За да се осигури нормално развитие на пшеницата в отделните фази от нейното развитие, е необходимо приложението на коректна агротехника. •Оптимален срок на сеитба Сеитбата на пшеницата в оптимален агротехнически срок е от изключително важно значение за навременното поникване, вкореняване, братене и натрупване на достатъчно хранителни вещества за закаляване и успешно презимуване. Последните дати на сеитба, които осигуряват възможност на зимната пшеница да започне братене преди края на есенната вегетация, са през октомври. За високите полета на Югозападна България и припланинската част на Северна България - през първото десетдневие на октомври. В равнинните райони на Северна и Южна България - в средата на октомври, а по Черноморието и най-южните райони на страната - през третото десетдневие на октомври. •Продуктивна почвена влага За нормалното поникване на пшеницата през есента от изключително важно значение е съдържанието на продуктивна влага в орния слой (0-25см). Установено е, че когато 20 дни преди сеитбата падналите валежи са > 30мм и температурите не са ограничаващ фактор, семената поникват за по-малко от 10 дена. За да започнат растежните процеси, пшеницата трябва да поеме определено количество вода, около 55 процента от теглото на зърното. Оптималната влага за развитието на пшеницата е 70-80 процента от ППВ. •Оптимални температури Биологичният минимум за поникване на пшеницата е 1-2оС. Температури под 5оС ограничават нормалното поникване на семената и удължават периода сеитба-поникване, което не позволява на посевите да използват пълноценно вегетационните фактори през есента. Необходимата ефективна температурна сума, смятана над 5оС, общо за покълването и поникването на пшеницата е 42оС. Установено е, че когато влагата не е ограничаващ фактор и средноденонощната температура е над 13-14оС, поникването при пшеницата протича за 4-5 дни. •Торене През началните етапи от вегетацията на пшеницата, поникване - фаза трети лист, започват да нарастват заложените през ембрионалния период части на растението - подземните междувъзлия, корените и листата. През този период наличието на достатъчно фосфор в хранителната среда благоприятства хидролизата на азотните съединения от зърното и спомага за по-бързото развитие на кореновата система и на надземната маса. Той оказва положително влияние върху зимоустойчивостта на пшеницата. От в. Фермер

Развитие на пшеницата през есенно-зимния период
39610
 

Последни материали
Виж
Увеличиха квотата на България за улов на калкан в Черно море
С над 33 % са се увеличили откритите площи с домати в страната
Християнски празници
На архангел Михаил се пекат обредни хлябове и се нарича за здраве
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Свързани материали
Виж
Увеличиха квотата на България за улов на калкан в Черно море
С над 33 % са се увеличили откритите площи с домати в страната
Християнски празници
На архангел Михаил се пекат обредни хлябове и се нарича за здраве
Предотвратяване на гниенето на лука по време на съхранение
Водата за пиене на Истанбул свъшва след 85 дни
Конгрес по зелени биотехнологии събра международната научна общност в София
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини