Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.09.2006 г.

Развитие на пшеницата през есенно-зимния период

26-09-2006 г. Пшеницата, най-важната селскостопанска култура у нас, се отглежда навсякъде с изключение на планинските райони с надморска височина над 1000 м. Над 99 процента от засетите площи се падат на меката пшеница. В България производството на твърда пшеница е слабо застъпено. У нас най-подходящите райони за отглеждане на зимната пшеница са средната равнинна част на Дунавската равнина, по-голямата част от Лудогорието и Добруджа, част от Софийското поле, Старозагорски, Ямболски, Карнобатски регион, Бургаската низина. В тях е съсредоточено и основното производство на културата. При климатичните условия на нашата страна вегетационният период на зимната пшеница е около 230-240 дни. Есенно-зимният период обхваща междуфазните периоди поникване, трети лист и братене. Пролетно-летният период обхваща междуфазните периоди - братене, изкласяване и узряване. За да се осигури нормално развитие на пшеницата в отделните фази от нейното развитие, е необходимо приложението на коректна агротехника. •Оптимален срок на сеитба Сеитбата на пшеницата в оптимален агротехнически срок е от изключително важно значение за навременното поникване, вкореняване, братене и натрупване на достатъчно хранителни вещества за закаляване и успешно презимуване. Последните дати на сеитба, които осигуряват възможност на зимната пшеница да започне братене преди края на есенната вегетация, са през октомври. За високите полета на Югозападна България и припланинската част на Северна България - през първото десетдневие на октомври. В равнинните райони на Северна и Южна България - в средата на октомври, а по Черноморието и най-южните райони на страната - през третото десетдневие на октомври. •Продуктивна почвена влага За нормалното поникване на пшеницата през есента от изключително важно значение е съдържанието на продуктивна влага в орния слой (0-25см). Установено е, че когато 20 дни преди сеитбата падналите валежи са > 30мм и температурите не са ограничаващ фактор, семената поникват за по-малко от 10 дена. За да започнат растежните процеси, пшеницата трябва да поеме определено количество вода, около 55 процента от теглото на зърното. Оптималната влага за развитието на пшеницата е 70-80 процента от ППВ. •Оптимални температури Биологичният минимум за поникване на пшеницата е 1-2оС. Температури под 5оС ограничават нормалното поникване на семената и удължават периода сеитба-поникване, което не позволява на посевите да използват пълноценно вегетационните фактори през есента. Необходимата ефективна температурна сума, смятана над 5оС, общо за покълването и поникването на пшеницата е 42оС. Установено е, че когато влагата не е ограничаващ фактор и средноденонощната температура е над 13-14оС, поникването при пшеницата протича за 4-5 дни. •Торене През началните етапи от вегетацията на пшеницата, поникване - фаза трети лист, започват да нарастват заложените през ембрионалния период части на растението - подземните междувъзлия, корените и листата. През този период наличието на достатъчно фосфор в хранителната среда благоприятства хидролизата на азотните съединения от зърното и спомага за по-бързото развитие на кореновата система и на надземната маса. Той оказва положително влияние върху зимоустойчивостта на пшеницата. От в. Фермер

Развитие на пшеницата през есенно-зимния период
39846
 

Последни материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Свързани материали
Виж
Резките температурни промени пък стресират растенията
В Украйна се опасяват за състоянието на есенниците при по-дълги топли периоди
В рамките на ЕС обаче се очертава спад в доставките от едва 2 на сто
Износът на мека пшеница от Франция извън ЕС се срива до минимума за XXI век
Сарми от кисело зеле със зеленчуци
Според изчисления на социални експерти
Колко ще ни излезе празничната трапеза за Бъдни вечер и Коледа
Традиции, вярвания, гадания и забрани, свързани с празника
На Бъдни вечер огънят да стопли сърцата ни!
Старите сортове
Въпроси към МЗХ къде е националната генна банка на България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини