Начало » Новини » Страната
01.02.2024 г.

Преработвателите на зеленчуци с активна кампания за привличане на кадри през 2024 г.

Годишната програма на браншовия съюз
Преработвателите на зеленчуци с активна кампания за привличане на кадри през 2024 г.

Снимка: sinor.bg

На първото за тази година заседание на Управителния съвет на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци, проведено преди дни, е приета годишната програма за развитие на организацията, в която основно място е отделено на популяризирането на бранша, както и добрите условията за работата в консервната индустрия с цел привличане на повече специалисти и работници, съобщиха от съюза.

През тази година консервните заводи ще търсят възможности за увеличаване конкурентоспособността и за суровинно обезпечаване, което е сериозен проблем през последните години.

В програмата са заложени мерки за активна работа с представителите на държавни институции по въпросите за развитие и изменения на Стратегията от фермата до трапезата; за промени в регламента за етикетиране; за ефективно прилагане на Наредба 8/ 2021 за условията и реда за контрол върху продуктите за растителна защита, търговията, търговията, преопаковането, съхранението и употребата им.

Браншът настоява и за стимули при експорта чрез подкрепа на търговските представителства зад граница и целево стимулиране на експорта на продуктови линии с доказан експортен потенциал.

В тази връзмка са предвидени и среще в съвета по тристранно сътрудничество ХВП по актуални за бизнеса въпроси; по изпълнение и изменение на Зелената сделка и др.

В Програмата за развитие на Съюза за 2024г са предвидени и мероприятия за повишаване капацитета и знанията на работещите в предприятията, преработващи плодове и зеленчуци чрез:

- запознаване със съвременните тенденции в развитието на храните:

- новите геномни техники и отражението им върхуу спецификата на суровините /подходящи ли са за преработка;

- налага ли се промяна в технологичните процеси;

- налага ли се извършване на анализи за безопасност/;

- обучение на тема „Фамилният бизнес в България – приемственост и поколенчески различия”;

- предоставяне на своевременна информация относно проекти на закони, изпълнението на различни наредби, изпълнението на мерките от Плана за действие към Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни (2021 г. - 2026 г.), както и информация по проекта за Ръководство за добри хигиенни практики при производство на малки количества храни в домашни условия, изготвено от асоциация „ЛОКАЛФУУД“.

В разработения документ за 2024 г. е заложено и активно включване в обществените обсъждания със становища, изработени с участието на експерти от фирмите членове на СППЗ.

Преработвателите на зеленчуци с активна кампания за привличане на кадри през 2024 г.
2960
 

Последни материали
Виж
Пукнатини в кората на дърветата – причини и мерки
Сдружаване
БФС учреди Северозападен аграрен съюз във Враца
Леща по индийски
Слънчогледът ще поскъпва в Украйна
Сривът в агросектора през 2024 г. надхвърля 1,1 милиарда лева
Както на месечна, така и на годишна база
Преработката на маслодайни култури в ЕС се стабилизира през ноември
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 4 април важна среща на консервните заводи с градинари и овощари
Предстоящо
Преработвателният бизнес се готви за изложението Алиментария 2024 в Барселона
Фонд „Земеделие”
Част от консервните фабрики получават 800 хил. лева за покупка на плодове и зеленчуци
Управителен съвет на фонд Земеделие
Заделят се 270 хил. лв. помощ за консервните заводи да изкупуват ябълки и круши
Списък с производителите
Консервните заводи ще купуват на преференциални цени домати и сливи от 6 459 фермери
Ранното договаряне между фермери и индустрия
През 2019 г. консервните фабрики ще изкупят 52 хиляди тона домати
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини