На проведеното на 24 април т.г. общо събрание членовете на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) са одобрили нов управителен съвет, в който влизат представители на младото поколение, съобщиха от организацията. Четиримата нови членове са Албина Ясинская, Ивияна Митова-Цветанова, Иван Иванов и Петъо Киров.
Досегашният председател на АЗПБ Венцислав Върбанов е преизбран, негов заместник е Николай Димов. В организацията вече членуват около 2 хиляди земеделци и фирми, посочи за синор.бг Върбанов. И добави, че включването им в УС на АЗПБ е стъпка към засилване на диалога между поколенията и насърчаване на прилагането на съвременни подходи и решения в агробизнеса.
Албина Ясинская е визионер в устойчивото земеделие, магистър по икономика в социалните услуги и туризма и агроном по биологично земеделие. Като основател на „Био ферма Розино“, Gelato & Latte и Rozino farm kitchen, тя изгражда уникален бизнес модел на затворен цикъл на производство – от отглеждане на млечни крави и биволи и стопанисване на пасища, до преработка на млякото в сладолед, бурата и моцарела. Този модел й носи международно признание, включително титлите „Биопроизводител на годината“ (2021), „Дама Фермер 2025“ и място в Топ 100 Жени в бизнеса. Като посланик на занаятчийския сладолед в света и представител на Carpigiani Gelato University за България и Източна Европа тя извежда българското биопроизводство на световно ниво, превръща традицията и знанието във вдъхновение за цели общности. Семейна и майка на две деца, Албина съчетава наука, грижа и страст, а нейният Gelato & Latte е сред Топ 10 най-добри сладоледи в света според Gelato World Heritage 2021.
Ивияна Митова-Цветанова е „Евробизнесдама на годината 2019“ и финансистът зад едно от водещите земеделски дружества в България – „Агроелит“, с над 30-годишна история и устойчив бизнес модел в зърнопроизводството. Завършила е аграрна икономика, финансов контрол и международни отношения в УНСС.
Иван Иванов ръководи търговския екип на „Балеа Груп“ и отговаря за търговията със семена, полските опити и продуктово-пазарната стратегия. Той е завършил „Икономика и счетоводство“ в Hult International Business School в Лондон и има опит в управлението на международни компании. Иванов е убеден, че успехът в земеделието се основава на познания, човешки подход и сътрудничество.
Петьо Киров е млад фермер с визия за устойчиво и технологично земеделие. Той ръководи многопосочните производствени направления в ЕТ „Лиман“, прилагайки принципите на регенеративното земеделие и интегрирайки модерни технологии. Семейната продукция достига директно до потребителите чрез фермерски магазин, а неговата мисия е да произвежда чиста храна за бъдещите поколения.
Новите членове на Управителния съвет ще внесат свежа енергия, нови перспективи и ценен опит, отразяващи съвременните предизвикателства и възможности пред агросектора. Това решение затвърждава ангажимента на АЗПБ да бъде активен, визионерски и прагматичен партньор на земеделската общност в България, подкрепяйки балансирани решения с мисъл за бъдещето.