Начало » Новини » Коментари
05.12.2023 г.

Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата

АЗПБ
Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата

sinor.bg

Новоизбраният председател на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Живко Живков и председателят на Българската агрохранителна камара (БАК) Венцислав Върбанов (който е и съосновател на АЗПБ) призоваха колегите си от останалите браншови организации да се обединят за създаването на нов Закон за арендата. С идеята да се сложи ред във взаимоотношенията между собствениците и обработвателите на земеделска земя, за да не се изпада в положението активни земеделци да развалят арендни договори или да коригират наемите, принудени от форсмажорните обстоятелства, последвали от войната в Украйна през последните две години.

На извънредна пресконференция днес ръководството на асоциацията очерта неотложните задачи, по които ще работят съвместно с колеги и с държавни институции. По думите на Живков „Дошло е време да спрем да се обединяваме, за да се разединяваме”. В тази връзка те планират ефективен диалог с всички организации от сектора на селското стопанство, като първата кръгла маса ще се проведе на 20 и 21 март 2024 г., по време на традиционната годишна среща, организирана от АЗПБ. Освен земеделци в нея ще участват още представители на науката и експерти от съседните балкански държави, посочи председателят на асоциацията.

Фермерите са единидушни, че едногодишното ползване на земеделската земя е неефективно, затова ще се настоява договорите за аренда да бъдат сключвани минимум за 5-годишен период. Според Върбанов е редно да има такава законова регулация при взаимоотношенията между ползвателите и собствениците на обработваемата земя, така че в тежки години като 2023 г. да не се стига до „извиване на ръцете”, както стана тази година. В резултат на това немалко колеги са били принудени да се откажат от договорите си с някои фондове, които не са отстъпили да намалят размера на предварително договорената рента. В Добричко пък рентата рязко падна от 130-140 лв. през миналата година на 50 лв. – през 2023 г.

Консултативен съвет по поземлените отношения

На въпрос на Синор.бг как тяхната инициатива ще кореспондира с работата на Съвета по поземлени отношения в Министерството на земеделието и храните, който работи вече трети месец, Върбанов припомни, че проблемите датират още от 2000-та година, когато приключи реституцията. И, че сега е назрял моментът за намиране на точните решения.

Към този момент обаче членовете на асоциацията сякаш не срещат разбиране от страна на агроминистерството, защото по думите на Върбанов към този момент АЗПБ са давали становища по редица нови документи, свързани с прилагането на Стратегическия план, но „чуваемостта била слаба”. „Хората на тези позиции са сложени там не да се държат не като представители на ООН, които само констатират как нещо не може да се случи, а да решават проблемите на бизнеса. Тази реплика беше по повод липсата на заложен бюджет за 2024 г., с който ще има още компенсации заради Украйна в размер на 420 млн. лв.

Според Върбанов ръководството на МЗХ е трябвало да защити пред ЕК и исканията на родните производители да бъде усвоен бюджетът по Националния план за възстановяване и устойчивост, предвиден за напояване. На репликата от Синор.бг, че проверки са установили опити за източване на средства през проектите на „Напоителни системи”, Върбанов обясни, че като ръководни органи в министерството самите те е трябвало да „въведат система за контрол срещу подобно източване, защото са поставени на този пост, за да решават проблемите”. В противен случай страната ни губи средства, които браншът очаква.

Браншовици с призив за диалог по нов Закон за арендата
4316
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Това може да стане изцяло дигитално, наддаването тръгва на 7 март
Агрион отдава земя под наем, печели най-добрият
Стремежът е за увеличаване на гаранциите за собствениците на земи и наемателите
Министерствота на земеделието готви промени в закона за арендата
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Председателят на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите
Рентите в Добруджа падат над два пъти, обвързани са с продажбите на зърно
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини