Начало » Новини » Страната
22.03.2024 г.

Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април

Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април

Зам. министър Таня Георгиева (на трубуната) и колегите й Аделина Стоянова и Владислав Цветанов Снимка: sinor.bg

Така необходимите промени в някои от стандартите за добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) могат да се прилагат още от тази година, ако Европейският парламент успее до 21 април т.г., когато е насрочено последното заседание на този парламент, да приеме регламента за промените в стратегическите планове. Това съобщи пред конференцията на Асоциацията на земеделските производители в България Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство в Постоянното представителство на България в Брюксел.

С влизането на Украйна в ЕС, субсидиите за фермерите в ЕС ще намалеят с 20%

На заседанието на Съвета на министрите по земеделие, което ще се проведе на 26 март (вторник), проекторегламентът се очаква да бъде одобрен. Процедурно има възможност изменията да бъдат одобрени, тъй като те са свързани и със сериозно смекчаване и опростяване на процедурите. Едно от най-важните решения е за стопанства под 10 ха, или 100 декара, изискванията за тези стандартни да отпаднат.

Припомняме, че фермерските протести в цяла Европа бяха предизвикани именно заради тежките изисквания, особено в прилагането на стандартите, които от 2023 г. станаха задължителни. За Синор.бг земеделци съобщиха, че са крайно притеснени от неяснотите за начина, по който трябва да заявяват угарите си тази година, още повече че пролетна сеитба и хората не знаят дали могат да орат.

България иска трапезните картофи да бъдат включени в обвързаното подпомагане

По време на конференцията Аделина Стоянова от дирекция „Директни плащания“ подробно разясни на фермерите в каква посока се движат промените за прилагане на сатндартите ДЗЕС. Добрата новина е, че поне за ДЗЕС 8 „Минимален дял земеделска площ, предназначена за непроизводствени площи или обекти“, която се отнася до угарите земеделците получиха дерогация за 2024 г. Всички стопани, отглеждащи над 100 декара, могат да оставят най-малко 4% земя под угар. Ако през миналата година стопаните можеха да сеят всякакви култури върху тези непроизводствени площи, без царевица, соя и дървета с кратък цикъл на ротация, през тази година те могат да сеят или садят само азотфиксиращи култури. Като задължително не трябва да ползват препарати за растителна защита. Втората възможност за фермерите е да полагат междинни култури, които да се засеятт след основната култура. Периодът, в който тези междинни култури трябва да са на полето, е от 1 септември до 1 ноември. И при тях не трябва да се пръска с препарати за растителна защита.

Към този момент най-проблемни за стопаните са изискванията на ДЗЕС 6 за „Подържане на минимална почвена покривка през периоди и на площи, които са най-чувствителни“. Родните земеделци нееднократно заявяваха, че е изключителен проблем осигуряването на покривка и невъзможността за обработки в зимния и в летния чувствителен период. „Много държави, включително и България реагираха многократно срещу обективната невъзможност да изпълним целите на този стандарт, затова Комисията даде възможност на държавните да прояват гъвкавост, да преценят още веднъж почвено климатичните условия в държавите си и по този начин да предложат гъвкаво прилагане на стандарт 6, като запазят целите на стандарта, както за равнините, така и за планинските райони“, припомни Стоянова. Тя обаче не можа да разкрие подробности по преговорите, които продължават да вървят между Еврокомисията и държавите членки.

По-добри са новините за прилагането на ДЗЕС 7 „Сеитбооборот (ротация) на културите върху обработваема земя, с изключение на култури, отглеждани под вода. До приемането на сега действащия регламент за стратегическите планове диверсификацията не фигурираше в прилагането на този стандарт. В последния месец на затваряне на преговорите дивертификацията беше изместена от ротация и в крайна сметка като задължително се прие прилагането само на ротация. „При сега обсъжданите промени обаче ЕК стъпва една крачка назад и дава възможност на държавите членки да прилагат алтернативно - или ротация на културите, или диверсификация.

По този повод Аделина Стоянова обясни, че диверсификация на културите е изключително работещ и полезен инструмент за българските условия, тъй като страната прилага еко схема за разнообразяване на отглежданите култури, а тя награжда критериите за диверсификация. „Така всички от вас, които ще заявят еко схема за разнообразяване на отглежданите култури, автоматично могат да отговорят на изискването на стандарт 7 за сеитбоборота”, поясни експертът.

Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
4393
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини