Трите най-големи производители на отглеждани водни организми в ЕС са Испания (242 754 тона; 23,1 % от общия обем на ЕС), Франция (186 561 тона; 17,8 %) и Гърция (140 908 тона; 13,4 %). През 2023 г. производството на аквакултури в ЕС възлиза на почти 1,1 млн. тона живо тегло на стойност 4,8 млрд. евро. Аквакултурите включват контролирано отглеждане на риба, мекотели, водорасли и ракообразни. Това става ясно от публикувани данни на Евростат.
Между 2008 г. и 2023 г. обемът на производството на аквакултури в ЕС остава относително стабилен - около 1,1 млн. тона. Това отразява контрастни развития в ключови държави производителки; производството на аквакултури в Гърция нарастваше относително стабилно, в Испания то рязко намаля в сравнение с 2018 г., а във Франция остана относително стабилно след 2018 г.
Производството в ЕС е съсредоточено предимно върху риби, като пъстърва, лаврак, морски костур, шаран, риба тон и сьомга, и мекотели, включително миди, стриди и миди. Заедно те съставляват по-голямата част от производството на аквакултури по тегло през 2023 г.
Малко повече от една трета от общото производство на аквакултури в ЕС в живо тегло са миди (34,5 %), следвани от пъстърва (15,8 %) и морски дявол (10,0 %).
Пъстървата е най-ценният вид, произведен през 2023 г. (17,7 % от цялата стойност на аквакултурите), следвана от морския костур (13,3 %) и бялата риба (12,0 %).