През миналата година вносът на овче месо във Великобритания нарасна с 37% до 76 500 тона, а в стойностно изражение – с 29% до 353 млн. британски лири, сочи анализ на британския Съвет за селското стопанство и градинарството. Като причини за ръста се изтъкват свитото предлагане на вътрешния пазар, високите изкупни цени и съвпадането на религиозни празници, стимулиращи търсенето.
Доставките от южното полукълбо са се нараснали, като Австралия и Нова Зеландия са увеличили дела си във вноса на овче месо във Великобритания. Нова Зеландия е най-големият доставчик, като количествата са се увеличили с 51% спрямо 2023 г. до 45 800 тона, а от Австралия – с цели 62% до 19 хил. тона, запълвайки 62% от квотата от 30 566 тона. Върхове във вноса от южното полукълбо през 2024 г. са отчетени за пореден път през март и юни, но на доста по-високи нива спрямо предходната година
Според анализа ръст на вноса е регистриран при всички продуктови категории, като водещи са висококачествени разфасовки като замразени агнешки бутчета и замразени разфасовки без кости с дял от съответно от 27% и 19% от всички доставени количества.
„Делът на Австралия във вноса във Великобритания нараства и това е възможен знак за опит за диверсифициране на техвия износ и за намаляване на зависимостта им от търсенето от Китай. Великобритания обаче остава малък пазар за Австралия с дял от едва 3% от износа на овче месо в количествено изражение”, заяви Грейс Болтън, анализатор в съвета.
Същевременно износът на овче месо от Беликобритания е намалял с 5% през 2024 г. до 86 800 тона заради по-слабото предлагане на вътрешния пазар и най-малкото овце, изпратени за клане през октомври, откакто се води статистика по въпроса. „Стойността на износа на овче месо от Великобритания обаче е нараснала с 6% на годишна база до 599 млн. лири, вероятно отразявайки високите цени както на вътрешния пазар, така и на континента”, изтъкна Болтън.